- 20/12/2016
- Posted by: operator
- Κατηγορία: Άρθρα
Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, με καθυστέρηση 18 μηνών έφερε στη Βουλή νομοσχέδιο για την επέκταση της χρήσης πλαστικού χρήματος. Μετά από 1,5 χρόνο καθυστέρησης, έφερε ένα νομοσχέδιο-γονατογράφημα, μνημείο προχειρότητας, ατολμίας και αναποτελεσματικότητας.
Δυστυχώς, χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα. Η κυβέρνηση αντί να προτάξει κίνητρα για την επέκταση της χρήσης πλαστικού χρήματος, έδωσε στις διατάξεις του νομοσχεδίου τιμωρητικό και καταναγκαστικό χαρακτήρα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν μπορεί να καταλάβει ότι, η επέκταση της χρήσης πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικών συναλλαγών, δεν περιορίζεται μόνο στο χτίσιμο του «αφορολογήτου ορίου» στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους. Αφορά όλη την οικονομία και την αλλαγή των συναλλακτικών ηθών στην ελληνική κοινωνία.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου βρίθουν κυρώσεων, αλλά απουσιάζουν τα κίνητρα.
Δεν θεσμοθετείται ο ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός, ούτε υπάρχουν φορολογικά ή άλλου είδους κίνητρα, κάτι που σημαίνει ότι, επαγγελματίες και επιχειρήσεις δεν έχουν κανένα λόγο να πραγματοποιούν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.
Και όσοι είναι αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα; Όσοι δεν μπορούν να βγάλουν πιστωτικές ή χρωστικές κάρτες ή να συμμετέχουν σε ένα κύκλο ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω του τραπεζικού συστήματος; Η κυβέρνηση αδιαφορεί για αυτούς. Δεν θέλει να τους εντάξει στην κανονικότητα και στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Τους οδηγεί στη σκοτεινή πλευρά της οικονομίας.
Αντίθετα, για τη Νέα Δημοκρατία επέκταση της χρήσης πλαστικού χρήματος είναι εργαλείο με ισχυρό μεταρρυθμιστικό πρόσημο. Για αυτό παρουσιάσαμε το Στρατηγικό μας Σχέδιο για την προώθηση των Ηλεκτρονικών Συναλλαγών από τις 27 Σεπτεμβρίου 2016. Σχέδιο που προσφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη προς τρεις κατευθύνσεις:
-Την αύξηση των δημοσίων εσόδων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
-Την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αφού οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα μειώνουν το γραφειοκρατικό βάρος, απλουστεύουν τις συναλλαγές και δημιουργούν οικονομίες κλίμακος.
-Την επιστροφή «διπλού μερίσματος» στους πολίτες: άμεσο με επιστροφή χρημάτων και έμμεσο με τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών που επιτυγχάνεται με τη μείωση της φοροδιαφυγής.
Η επέκταση της χρήσης πλαστικού χρήματος για να αποτελέσει ουσιαστική τομή πρέπει να στηρίζεται στα εξής:
1ον Στην υποχρεωτική, σταδιακή έκδοση και διακίνηση ηλεκτρονικών τιμολογίων μεταξύ των επιχειρήσεων και τη διασύνδεση με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Σήμερα, μόλις το 6% από τα 250 εκατομμύρια τιμολόγια που εκδίδονται στη χώρα μας διακινείται ηλεκτρονικά.
2ον Στην υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους προμηθευτές του Δημοσίου και της αυτοδιοίκησης.
3ον Στον καθορισμό του ορίου χρήσης μετρητών με ορθολογικά κριτήρια. Το όριο των 500 ευρώ ήταν δική μας πρόταση. Πρέπει όμως να διαφοροποιείται αυτό το όριο ανά κλάδο, ανάλογα με τη μελέτη και το ποσοστό ανάλυσης κινδύνου για φοροδιαφυγή.
4ον Στην παροχή φορολογικών κινήτρων. Ενδεικτικά, δύο παραδείγματα: (α) επιστροφή μέρους του ΦΠΑ για δαπάνες σε συγκεκριμένες συναλλαγές, όπου διαπιστώνεται φοροδιαφυγή, (β) θέσπιση ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού, μερικώς ακατάσχετου, από τον οποίο θα πραγματοποιούνται όλες οι δαπάνες μισθοδοσίας, καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων αλλά και συναλλαγών με προμηθευτές.
Τίποτα από αυτά όμως, δεν κάνει η κυβέρνηση. Γιατί, δυστυχώς, οι άνθρωποι που μας κυβερνούν δεν έχουν καμία επαφή με τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”