Ερώτηση για συμβάσεις ΕΟΠΥΥ με παρόχους ειδικής αγωγής

Ερώτηση για τις αιφνιδιαστικές αλλαγές και το «αλαλούμ» που έχει δημιουργηθεί, από πλευράς του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, σχετικά με τις συμβασιοποιήσεις όλων των παρόχων υγειονομικού υλικού, αναλώσιμων και της Ειδικής Αγωγής, προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξάνθο, κατέθεσαν 22 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών και ο Βουλευτής Ημαθίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, για το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με τις συνεδρίες Ειδικής Αγωγής, επισημαίνουν ότι, η εσπευσμένη, και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, πρωτοβουλία, που επέλεξε ο ΕΟΠΥΥ, εγείρει αμφιβολίες αλλά και ανησυχίες για την διασφάλιση της πρόσβασης των παιδιών που έχουν ανάγκη σε αυτές τις υπηρεσίες.

Επίσης, αναφέρουν, ότι η υπογραφή μιας τόσο σημαντικής σύμβασης, όπως αυτή της Ειδικής Αγωγής, προϋποθέτει σχεδιασμό αλλά και ουσιαστική διαβούλευση, προϋποθέσεις οι οποίες δεν τηρήθηκαν. Επιπλέον, όπως τονίζουν δεν έχει εκδοθεί Υπουργική απόφαση που θα κατανέμει τους κλειστούς προϋπολογισμούς ανά κατηγορία Υγειονομικών Αγαθών ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη το πλαίσιο τιμών.

Τέλος, επισημαίνεται πως οι πολίτες πρέπει να έχουν πλήρη και έγκυρη ενημέρωση για τόσο σημαντικά και ευαίσθητα ζητήματα καθώς η Πολιτεία οφείλει να παρέχει εγγυήσεις για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, φυσικοθεραπεία), αναλωσίμων για διαβητικούς, ορθοπεδικά υλικά, γυαλιών οράσεων, επιθεμάτων και λοιπών αγαθών.

Σε δήλωση του ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρει:

«Η κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τις πρακτικές τις επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά, ότι πορεύεται χωρίς σχέδιο και χωρίς καμία ευαισθησία απέναντι σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, όπως είναι οι οικογένειες και τα παιδιά αυτών που χρήζουν, υποστήριξης υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής. Ακόμη, με την αιφνιδιαστική και προσχηματική διαβούλευση με τους επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες ειδικής αγωγής, επιχειρεί να οδηγήσει σε τετελεσμένα γεγονότα τους επαγγελματίες του κλάδου. Η κυβέρνηση οφείλει να δείξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Γίνεται φανερό σε όλους ότι, με την υφιστάμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνικό κράτος και κοινωνική προστασία».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Θέμα: Στον αέρα οι συμβάσεις για την ειδική αγωγή και τα οπτικά με τον ΕΟΠΥΥ!

Κύριε Υπουργέ,

To υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ είχαν αναγγείλει και δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα είχε ολοκληρώσει τη διαδικασία συμβασιοποίησης όλων των παρόχων υγειονομικού υλικού, αναλωσίμων περίθαλψης και της Ειδικής Αγωγής.

Το 2016 έφυγε, οι συμβάσεις όμως ακόμη δεν έχουν έρθει. Η παρατεινόμενη εκκρεμότητα στην υπογραφή των συμβάσεων είναι αποτέλεσμα της πρόχειρης, χωρίς σχεδιασμό και επείγουσας διαδικασίας που επέλεξε ο ΕΟΠΥΥ. Η εσπευσμένη, και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, πρωτοβουλία, ειδικά για το μείζον ζήτημα της Ειδικής Αγωγής, εγείρει αμφιβολίες αλλά και ανησυχίες για την διασφάλιση της πρόσβασης των παιδιών που έχουν ανάγκη σε υπηρεσίες λογοθεραπείας.

Η υπογραφή δε μιας τόσο σημαντικής σύμβασης, όπως αυτή της Ειδικής Αγωγής, προϋποθέτει σχεδιασμό αλλά και ουσιαστική διαβούλευση, προϋποθέσεις οι οποίες δεν τηρήθηκαν.
Επιπλέον δεν έχει εκδοθεί Υπουργική απόφαση που θα κατανέμει τους κλειστούς προϋπολογισμούς ανά κατηγορία Υγειονομικών Αγαθών ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη το πλαίσιο τιμών.

Οι πολίτες πρέπει να έχουν πλήρη και έγκυρη ενημέρωση για τόσο σημαντικά και ευαίσθητα ζητήματα καθώς η Πολιτεία οφείλει να παρέχει εγγυήσεις για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, φυσικοθεραπεία), αναλωσίμων για διαβητικούς, ορθοπεδικά υλικά, γυαλιών οράσεων, επιθεμάτων και λοιπών αγαθών.

Κατόπιν όλων αυτών
Ερωτάσθε:

1) Θα εξασφαλισθεί η ουσιαστική διαβούλευση πριν την υπογραφή των συμβάσεων;
2) Θα υπάρξει διαπραγμάτευση ώστε να διασφαλιστούν τιμές συμφέρουσες για το Δημόσιο ;
3) Πότε θα εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για την κατανομή των κλειστών προϋπολογισμών ανά κατηγορία παρόχων;
4) Έχει ληφθεί πρόνοια για την επάρκεια των κλειστών προϋπολογισμών έτσι ώστε να μην απειληθεί η πρόσβαση των πολιτών σε κρίσιμες υπηρεσίες και υγειονομικά αγαθά όπως είναι η Ειδική Αγωγή ;
5) Πότε θα ολοκληρώσετε την διαδικασία για τα οπτικά ;
6) Τι απαντάτε στα αγωνιώδη ερωτήματα χιλιάδων οικογενειών που με την αναποτελεσματική πολιτική σας τους έχετε καταστήσει ομήρους ;