Η Χώρα βυθίζεται και η κυβέρνηση γιορτάζει…

Το κλίμα θριάμβου και τεχνητής αισιοδοξίας που προσπαθεί να μεταφέρει η κυβέρνηση μετά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Υπουργός της κυβέρνησης, πρωτοτύπησε μάλιστα, δηλώνοντας ότι, μπορούμε πλέον να γιορτάσουμε την έξοδο από την κρίση, συνδέοντας το «θρίαμβο» της κυβέρνησης στο Eurogroup με την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, την οποία τοποθέτησε χρονικά μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο ενώ έγινε ένα χρόνο πριν την έναρξή του.

Ψιλά γράμματα από κάποιους που κάνουν το άσπρο – μαύρο, μετατρέπουν το Όχι σε Ναι και λένε ψέματα με την ίδια ευκολία που αναπνέουν.

Τι πραγματικά έγινε όμως στο Eurogroup; Υπάρχει συμφωνία;

Η αλήθεια είναι ότι, η συμφωνία συνδέεται με πολύ συγκεκριμένα πράγματα όπως:

-Το κλείσιμο της αξιολόγησης.
-Τα μέτρα για το χρέος.
-Την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
-Τον καθορισμό των πλεονασμάτων και των δημοσιονομικών στόχων για μετά το 2018.

Συνέβη τίποτα από όλα αυτά;

Φυσικά και όχι. Συμφωνία δεν υπάρχει, όπως την εννοούμε. Η μόνη συμφωνία που υπάρχει, είναι για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, που για να την πετύχει όμως η κυβέρνηση έδωσε τα πάντα.

Η αξιολόγηση θα κλείσει, όταν ο κ. Τσίπρας φέρει στη Βουλή και ψηφίσει μέτρα που επιβαρύνουν τους πολίτες και δεσμεύουν τη χώρα σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια.

Αλλά πριν, πρέπει να πείσει τους βουλευτές του, κάτι που μάλλον δεν είναι δύσκολο αν σκεφθεί κανείς τη σχέση εξάρτησης που έχουν αποκτήσει μέσα σε ελάχιστο χρόνο με την καρέκλα αλλά και αν φέρουμε στο μυαλό μας δηλώσεις ανεκδιήγητων υπουργών, που θεωρούν ότι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ζητούν να πληρώνουν μεγαλύτερες εισφορές.

Ουσιαστικά, ο κ. Τσίπρας, έδωσε όλα όσα αρνείτο να κάνει τον τελευταίο χρόνο αλλά και πολλά περισσότερα. Το χειρότερο είναι ότι, το κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας που η ίδια δημιούργησε τους τελευταίους μήνες, οδήγησε σε νέα φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες και σε επιδείνωση του κλίματος στην πραγματική οικονομία.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, έχει συμφωνήσει τη μείωση του αφορολόγητου και για πρώτη φορά μισθωτοί και συνταξιούχοι των 600 ευρώ, θα πληρώσουν φόρο. Απομένει να νομοθετήσει τα σχετικά μέτρα και για αυτό δημιουργεί το άλλοθι των αντίμετρων που υποτίθεται ότι, θα λαμβάνει για κάθε ευρώ νέων μέτρων.

Μα αν υπήρχε η δυνατότητα να δίνεις ένα ευρώ πίσω στον πολίτη για κάθε ένα ευρώ που του παίρνεις με τα νέα μέτρα, τότε γιατί χρειάζονται τα μέτρα;

Πρόκειται για μία χονδροειδή πολιτική απάτη, που στοχεύει στο να δώσει κυρίως άλλοθι στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας για να ψηφίσουν τα μέτρα για τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων.

Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει καμία αναφορά για τα μέτρα για το χρέος, όπως και για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ενώ ο χρόνος κυλάει εις βάρος της οικονομίας μας.

Ο κ. Τσίπρας, έχει συμφωνήσει επίσης, σε υψηλά πλεονάσματα με άγνωστο χρονικό ορίζοντα, υπονομεύοντας την προσπάθεια της επόμενης κυβέρνησης.

Τώρα θα επιδοθεί σε έναν επικοινωνιακό τακτικισμό και στην προσφορά ενός βολικού άλλοθι για να ψηφίσουν οι βουλευτές του τα μέτρα και να παραμείνουν έστω και για μία ημέρα παραπάνω στην εξουσία. Το γεγονός ότι, χάνεται πολύτιμος χρόνος, που ανεβάζει το λογαριασμό για τους πολίτες δεν τον ενδιαφέρει.

Εάν τον ενδιέφερε, θα είχε κλείσει την αξιολόγηση εδώ και ένα χρόνο, χωρίς να χρειαστεί να πάρει μέτρα που ουσιαστικά θα πλήξουν τις ασθενέστερες, οικονομικά, τάξεις.

Η χώρα βυθίζεται και η κυβέρνηση γιορτάζει…

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής”