Συνέντευξη στην “Μακεδονία της Κυριακής”: “Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση ως το καλοκαίρι, θα ζήσουμε χειρότερες στιγμές από το 2015”

Νέος στόχος για την αξιολόγηση είναι πλέον το Eurogroup της 7ης Απριλίου. Πιστεύετε ότι μπορεί να έχουμε επανάληψη του 2015 και να φτάσει το καλοκαίρι δίχως να κλείσει η αξιολόγηση;

 

Αν φτάσουμε στο καλοκαίρι με ανοιχτά όλα αυτά τα ζητήματα είναι δεδομένο ότι η χώρα θα ζήσει χειρότερες στιγμές από το καλοκαίρι του 2015.

Υπενθυμίζω ότι, η κυβέρνηση έπρεπε να έχει κλείσει την αξιολόγηση εδώ και ένα χρόνο. Ο κ. Πρωθυπουργός, είχε δεσμευθεί για κλείσιμο της αξιολόγησης το Δεκέμβριο.

Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε. Αλήθεια μήπως θυμάται κανείς τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα ότι, δεν θα υπάρξουν μέτρα ούτε ενός ευρώ; Θυμάται κανείς τα αντίμετρα, ένα άλλο παραμύθι ανάλογης σοβαρότητας με το «παράλληλο πρόγραμμα»;

Η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι μια διαχείριση πολιτικού χρόνου που όμως έχει κόστος για τους πολίτες. Αν έκλεινε η αξιολόγηση ένα χρόνο πριν δεν θα υπήρχε η ανάγκη νέων μέτρων ύψους 4 δις ευρώ, ο λογαριασμός των οποίων αυξάνεται, όσο διαιωνίζεται η αστάθεια και η εκκρεμότητα.

Ο κ. Τσίπρας, είναι εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε. Θέλει να μετατρέψει τα προσωπικά πολιτικά του αδιέξοδα σε αδιέξοδα για τη χώρα και τους πολίτες.

 

Η ΝΔ θα δεχθεί την ψήφιση με αυξημένη πλειοψηφία όπως ζητούν κάποιοι εταίροι, αν τεθεί θέμα “αυξημένη πλειοψηφία ή δεν κλείνει η αξιολόγηση”.

Συναίνεση στα υφεσιακά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα σημαίνει ακύρωση στην πράξη του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και κυριαρχία της αντίληψης που συνοψίζεται στο ότι «όλοι ίδιοι είναι».
Εμείς έχουμε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, μπορούμε να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους με μια άλλη πολιτική. Οι δανειστές μπορεί να ζητούν ότι θέλουν, γιατί έτσι τους έμαθε ο κ. Τσίπρας. Τους έδωσε το αιώνιο υπερταμείο, τους έδωσε το  δημοσιονομικό κόφτη μισθών και συντάξεων, τους έδωσε μέτρα ύψους 9 δις ευρώ. Το γεγονός ότι, ο κ. Τσίπρας είναι ενδοτικός, δεν σημαίνει ότι, θα ακυρώσουμε τις δυνατότητες της  κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να διαπραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο θα πετύχει τους στόχους, εφαρμόζοντας μια άλλη πολιτική.
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι, τα δημόσια έσοδα θα αυξηθούν μέσα από την υπερφορολόγηση και η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, θα επέλθει με την εξοντωτική αύξηση των εισφορών. Εμείς έχουμε διαφορετική άποψη. Έχουμε άλλες εναλλακτικές επιλογές. Πάντα θα υπάρχουν οι δυνατότητες μια εκλεγμένης κυβέρνησης όχι απλά να προτείνει τις δικές της επιλογές για την επίτευξη ενός στόχου, άλλα και να κάνει μια νέα διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Διαφορετικά δεν θα υπήρχε Δημοκρατία.
Αν γίνουν εκλογές πριν κλείσει η αξιολόγηση και κερδίσει η ΝΔ δεν θα εφαρμόσει τα προληπτικά μέτρα που ζητούν οι εταίροι;

Κάθε συμφωνία που υπογράφει μια κυβέρνηση, μας δεσμεύει ως χώρα. Αυτή είναι μια παράμετρος λειτουργίας της ίδιας της Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα όμως, δεν δικαιούται να δεσμεύσει τη χώρα με μέτρα που υπερβαίνουν το χρονικό όριο της θητείας της. Δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση για κάτι τέτοιο, δεν το έχει κάνει καμία άλλη κυβέρνηση.

Η Νέα Δημοκρατία,  έχει καταθέσει ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που στηρίζεται στη μείωση των φόρων και των δαπανών αλλά και σε βαθιές αλλαγές, που θα στηρίζουν την επιχειρηματικότητα και θα προσελκύουν επενδύσεις.

Η δική μας λογική δεν είναι η λογική της υπερφορολόγησης, των εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών και της διόγκωσης του Κράτους.

Αυτά δεν τα επιβάλλουν οι δανειστές. Αυτό το παραμύθι πρέπει να τελειώσει. Αυτά είναι επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχουν τη σφραγίδα και την υπογραφή  του κ. Τσίπρα.

Υπάρχουν όμως και άλλες επιλογές για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι επιλογές που συνδέονται με φιλελεύθερες πολιτικές. Όσο δε, για μετά το 2019, είναι κομβικής σημασίας να μειωθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων σε ποιο ρεαλιστικά επίπεδα (2% του ΑΕΠ αντί για 3,5%) όπως εμείς υποστηρίζουμε.
Ο πρόεδρος του κόμματός σας μιλάει για μείωση φορολογικών συντελεστών, δίχως την αναγκαία συμφωνία των εταίρων, καθώς δημοσιονομικά θα υπάρχει αντίστοιχη μείωση δημοσίων δαπανών. Ποιες συγκεκριμένα θα μειώσετε;

Εμείς δεν δίνουμε ψεύτικες υποσχέσεις, μιλάμε με στοιχεία.

Με ρωτήσατε ποιες δημόσιες δαπάνες θα μειώσουμε και σας απαντώ συγκεκριμένα και με νούμερα. Από που θα προέλθει η μείωση και ποιας μορφής θα είναι. Έχουμε και λέμε:

-200 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 12%.
-400 εκατομμύρια ευρώ, από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης.
-150 εκατομμύρια ευρώ, από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους.
-140 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα Έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, φτάνοντας το κόστος στο ύψος του 2014.
-140 εκατομμύρια ευρώ, από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία.
-100 εκατομμύρια ευρώ, από το συμψηφισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις.
-150 εκατομμύρια ευρώ, από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο.
-20 εκατομμύρια ευρώ από τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών.
-75 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 300 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία, από τη διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο.
-100 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015 και από τη στρατηγική εκχωρήσεων δραστηριοτήτων του δημοσίου (outsourcing) στον ιδιωτικό τομέα.
Σκέφτεστε, ως αρμόδιος αν. Τομεάρχης του κόμματος, την ανάγκη θέσπισης ειδικών φορολογικών κινήτρων για την εγκατάσταση επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα και την αντιμετώπιση της φυγής επιχειρήσεων για φορολογικούς λόγους προς τα Βαλκάνια;

Πιστεύω ότι χρειάζεται ένα νέο και αυτόνομο θεσμικό αναπτυξιακό πλαίσιο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι επιχειρήσεις που έφυγαν, δεν πρόκειται να επιστρέψουν εν μία νυκτί μόνο και μόνο γιατί θα αλλάξει η κυβέρνηση. Η επιστροφή τους συνδέεται με τη δημιουργία ενός κλίματος σταθερότητας και ανάπτυξης.

Η αναγέννηση της οικονομίας και η παραγωγική ανασυγκρότηση της Βόρειας Ελλάδας περνάει μέσα από την εξωστρέφεια, την καινοτομία, τις νέες επιχειρήσεις. Πώς θα το κάνουμε αυτό; Με μείωση των φόρων, με θέσπιση υπεραποσβέσεων για επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό και σε έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, με επέκταση της περιόδου μεταφοράς ζημιών για συμψηφισμό με κέρδη μελλοντικών χρήσεων και φυσικά με την αταλάντευτη δέσμευση μας για μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις.
Υπάρχει μια εσωκομματική κινητικότητα στη ΝΔ με χαρακτηριστικά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μεϊμαράκη αλλά και τις απαντήσεις βουλευτών στον Πάνο Καμμένο που εμφανίζεται ως γνήσιος εκφραστής του “καραμανλισμού”. Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο εσωστρέφειας;

Η Νέα Δημοκρατία είναι απόλυτα ενωμένη, όλα τα στελέχη της δίνουν τη μάχη για να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα και να γίνει Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Καμμένος, πρέπει να αντιληφθεί ότι, δεν μπορεί να είναι και με τον κ. Καραμανλή και με τον κ. Τσίπρα, γιατί αυτά τα δύο δεν πάνε μαζί. Ο ‘’Καραμανλισμός’’ βρίσκεται μέσα στη Νέα Δημοκρατία, είναι η ιδεολογική μας κιβωτός που συνδέεται με τις αρχές και τις αξίες της φιλελεύθερης παράταξης.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής άλλωστε ήταν ο μεγαλύτερος πολέμιος του εθνολαϊκισμού ιστορικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο δημοκρατικά εκλεγμένος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Στηρίζεται από όλους και η συνάντηση του με τον κ. Μεϊμαράκη δεν αποτελεί είδηση, αφού ο πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει ισχυρή παραταξιακή συνείδηση αλλά και αίσθηση καθήκοντος.

Κάθε στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζει ποιος είναι ο αντίπαλος, είναι ο λαϊκισμός και η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΖΙΑ -ΑΝΕΛ.