Ο Ποντιακός Ελληνισμός πόνεσε και μάτωσε. Δεν έσβησε όμως ούτε πρόκειται να σβήσει.

Στην έναρξη του 19ου Συναπαντήματος της Ποντιακής Νεολαίας, στην Παναγία Σουμελά, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, παραβρέθηκε ο βουλευτής Ημαθίας, της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος. Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε:

Φίλες και Φίλοι

Σας μεταφέρω το χαιρετισμό του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μαζί με αυτόν το σεβασμό του στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού που είναι ανεξίτηλα γραμμένη στην εθνική μνήμη.

Το Συναπάντημα της Ποντιακής Νεολαίας σε αυτό τον ιερό και εμβληματικό χώρο, δείχνει τη δυναμική αυτής της ιστορίας.

Αποδεικνύει τη συνέχεια της παράδοσης, που περνά από γενιά σε γενιά.

Επιβεβαιώνει την ισχύ των πολιτισμικών και πολιτικών στοιχείων του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ζούμε σε εποχές που κυριαρχούν η αστάθεια και οι ασύμμετρες απειλές. Μέσα σε αυτό το αναμφισβήτητα δύσκολο περιβάλλον, καλούμαστε όλοι να φανούμε αντάξιοι της ιστορίας μας.

Μιας ιστορίας που περιέχει σύμβολα, είναι συνυφασμένη με θυσίες και ηρωικές πράξεις, με ακρωτηριασμούς αλλά και στιγμές εθνικής ανάτασης και υπερηφάνειας.

Στην ιστορία έχει καταγραφεί η γενοκτονία και ο ξεριζωμός του Ποντιακού Ελληνισμού. Η γενοκτονία των Ποντίων, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη γενοκτονία του 20ου αιώνα. Για αυτό και κάθε απόπειρα παραχάραξης ή επανασυγγραφής της ιστορίας δεν έχει καμία τύχη.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός πόνεσε και μάτωσε. Δεν έσβησε όμως ούτε πρόκειται να σβήσει. Η φλόγα καίει πάντα με κινητήριο δύναμη την παράδοση και τον πολιτισμό μας. Είναι ένας πυρσός που περνά από χέρι σε χέρι και από γενιά σε γενιά. Και αυτή η νέα γενιά των Ποντίων έχει τη δύναμη όχι μόνο να διατηρήσει αλλά και να ενισχύσει αυτή τη φλόγα.

Μέσα από το Συναπάντημα της Ποντιακής Νεολαίας συναντιούνται οι μνήμες του παρελθόντος με τις ανάγκες του μέλλοντος.

Η τρίτη και η τέταρτη γενιά των Ποντίων αναλαμβάνει την ευθύνη να υπερασπιστεί την Κιβωτό της Ιστορίας, της Παράδοσης και του Πολιτισμού του Ποντιακού Ελληνισμού.

Με πίστη και υπερηφάνεια.

Με τη δύναμη των έργων.

Το 19ο Συναπάντημα της Ποντιακής Νεολαίας δεν είναι απλά μία επετειακή εκδήλωση.

Κρατά γερά στα χέρια του το νήμα της ιστορίας, αναζωογονεί τη συλλογική ιστορική μνήμη.

Φέρνει στον 21ο αιώνα τα ιδιαίτερα πολιτισμικά και πολιτιστικά στοιχεία του Ποντιακού Ελληνισμού. Αποτελεί προμαχώνα της ιστορίας.

Δεν μου αρέσουν οι παραινέσεις, ιδιαίτερα όταν αυτές δεν χρειάζονται. Ιδιαίτερα όταν έχω απέναντί μου νέους ανθρώπους με υψηλό επίπεδο συνειδητοποίησης των ιστορικών τους καταβολών αλλά και ένα ξεχωριστό αίσθημα ευθύνης.

Είμαι βέβαιος ότι, αυτή η νέα γενιά είναι ότι καλύτερο διαθέτει ο τόπος μας, αποτελεί την ελπίδα και τη συνέχεια του Ποντιακού Ελληνισμού.

Αυτή η νέα γενιά, με την παρουσία της σήμερα εδώ, επιβεβαιώνει ότι γνωρίζει από που προέρχεται, έχει συναίσθηση της τιμής που επιδαψιλεύει η ποντιακή καταγωγή. Δεν αντιμετωπίζει την ιστορική μνήμη ως μουσειακό είδος. Αντίθετα, την μετατρέπει σε προωθητική δύναμη για ένα καλύτερο αύριο.

Πάντα να ανταμώνουμε και πάντα να είμαστε περισσότεροι, με μεγαλύτερη δύναμη και αισιοδοξία.