Η φοροδιαφυγή καλπάζει και ο νόμος για τη φορολόγηση βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών, παραμένει ανενεργός

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, κατέθεσε ο Αν. Τομεάρχης Οικονομικών, βουλευτής Ημαθίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, για την απώλεια δημοσίων εσόδων από την αδυναμία εφαρμογής του νόμου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών, στην οποία επισημαίνει:

«Παρά το γεγονός ότι, τον περασμένο Δεκέμβριο ψηφίστηκε σχετικός νόμος για την επιβολή φόρου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών τύπου Airbnb, ο νόμος αυτός είναι ανενεργός, ενώ είχε προσδιοριστεί η 1η Φεβρουαρίου 2017 ως ημέρα εφαρμογής του νόμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, 10 μήνες μετά, δεν έχει λειτουργήσει το Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, για να διασταυρώνονται τα στοιχεία των μισθώσεων και των εισοδημάτων που προκύπτουν από αυτές.

Πέρα από την απώλεια των δημοσίων εσόδων, η ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση πλήττει και τα νόμιμα τουριστικά καταλύματα ενώ δημιουργεί στρεβλώσεις σε μια νέα αγορά υπηρεσιών, όπως είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών, που μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα στην οικονομία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδεικνύει, για μία ακόμα φορά, την αδυναμία της να ελέγξει τη φοροδιαφυγή. Μόνο που την αδυναμία αυτή, την πληρώνουν οι πολίτες».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΘΕΜΑ: «10 μήνες μετά ο νόμος για την φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb είναι ανενεργός και η φοροδιαφυγή καλπάζει»

Κύριε Υπουργέ,

Η κυβέρνηση, αποδεδειγμένα πλέον, δεν μπορεί να περιορίσει και να εξαλείψει τη φοροδιαφυγή που συντελείται μέσα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών τύπου Airbnb.

Αντίθετα, το φαινόμενο αυτό προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις και οδηγεί σε απώλεια δημοσίων εσόδων ενώ πλήττει τα νόμιμα τουριστικά καταλύματα.

Παρά το γεγονός ότι, τον περασμένο Δεκέμβριο ψηφίστηκε σχετικός νόμος για την επιβολή φόρου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών τύπου Airbnb, ο νόμος αυτός είναι ανενεργός, ενώ είχε προσδιοριστεί η 1η Φεβρουαρίου 2017 ως ημέρα εφαρμογής του νόμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, 10 μήνες μετά δεν έχει λειτουργήσει το Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για να διασταυρώνονται τα στοιχεία των μισθώσεων και των εισοδημάτων που προκύπτουν από αυτές.

Πολλές από τις προϋποθέσεις για την ένταξη κατοικιών στο Μητρώο Βραχυχρόνιων Μισθώσεων είναι ανεφάρμοστες ενώ δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής αλλά ούτε και ελεγκτικός μηχανισμός.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Για ποιο λόγο καθυστερεί η εφαρμογή του νόμου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, και ιδιαίτερα για τη δημιουργία του Μητρώου, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη απώλεια δημοσίων εσόδων;

2. Τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο προκειμένου να τερματισθεί η ασυδοσία σε αυτές τις μισθώσεις, χωρίς όμως από την άλλη να τίθενται εμπόδια στη λειτουργία μιας υπαρκτής και κερδοφόρας, σε διεθνές επίπεδο, αγοράς υπηρεσιών, η οποία μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα στη χώρα;