Το νέο “αφήγημα” του κ. Τσίπρα κατέρρευσε μέσα σε λίγες ώρες

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να παρουσιάσει ένα νέο αφήγημα στη ΔΕΘ.

Με τη διαφορά όμως ότι είναι ένα αφήγημα χτισμένο σε σαθρά θεμέλια, καταδικασμένο να καταρρεύσει.

Ο Πρωθυπουργός θέλησε να παίξει το χαρτί των επενδύσεων. Ο κ. Τσίπρας που χαρακτήριζε εθνικό και οικονομικό έγκλημα επενδύσεις όπως της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και της Fraport στα περιφερειακά αεροδρόμια. Ο κ. Τσίπρας που απειλούσε τους επενδυτές να μην επενδύσουν στη χώρα μας γιατί θα χάσουν τα λεφτά τους…

Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες κατέρρευσε το αφήγημα του κ. Τσίπρα με την ανακοίνωση της πρόθεσης της Ελντοράντο να αναστείλει την επένδυση στην Ελλάδα, λόγω των εμποδίων που θέτει η κυβέρνηση. Να υπενθυμίσω ότι δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό αφού υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις στις οποίες το «μακρύ χέρι» του ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνει για να μπλοκάρει επενδύσεις. Θυμάται κανείς το δάσος που ανακάλυψαν στο Ελληνικό; Τα προβλήματα που δημιουργούν στελέχη του Σύριζα στην επένδυση στην Κασσιόπη της Κέρκυρας; Την κήρυξη μιας τεράστιας, γεωγραφικά, περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου για να προκληθούν εμπόδια στην επένδυση στο Γκολφ Αφάντου της Ρόδου;

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση.

Το νέο «αφήγημα» του κ. Τσίπρα όμως, μπάζει από παντού.

Μίλησε για έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι ο ίδιος με την υπογραφή του έχει δεσμεύσει τη χώρα για πολλά χρόνια.

Έκανε λόγο για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όταν τα  εισοδήματα του 2016 είναι μειωμένα κατά 2 δις ευρώ, σε σχέση με τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2015. Προφανώς δυσκολεύεται να ομολογήσει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται με την υπερφορολόγηση, τη μείωση του αφορολόγητου, την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και την προκαταβολή φόρου 100%.

Σε ότι αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, αποκρύπτει ότι αυτό ουσιαστικά εξανεμίζεται  αν τεθεί σε εξίσωση με τις οφειλές του Δημοσίου, οι οποίες έχουν αυξηθεί στα 5,4 δις ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ως «επιτυχημένος Πρωθυπουργός» σε μια χώρα που το 30% των πολιτών δεν πλήρωσε την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Σε μια χώρα που πάνω από 4.000.000  Έλληνες χρωστάνε στην Εφορία συνολικά 97,2 δις ευρώ. Σε μια χώρα που έχουν γίνει κατασχέσεις σε  971.429 φορολογουμένους, ενώ 1.678.160 πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις το επόμενο διάστημα.

Πιο επιτυχημένος…πεθαίνεις. Με τη διαφορά ότι αυτοί που πεθαίνουν και βρίσκονται στο απόλυτο αδιέξοδο είναι οι πολίτες και όχι ο κ. Τσίπρας που απλά κάνει διαχείριση πολιτικού χρόνου.

Ο κ. Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ξέχασε να αναφερθεί στη φοροδιαφυγή, η οποία προφανώς δεν συμπεριλαμβάνεται στο νέο «αφήγημά» του.

Πως θα μπορούσε να συμβεί αυτό, όταν τα παραμύθια του κ. Τσίπρα περιελάμβαναν 3 δις έσοδα, μέσα σε 6 μήνες, από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Με αυτά τα 3 δις, ο κ. Τσίπρας θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, που χθες είπε ότι δεν είναι και τόσο…άδικος φόρος και θα έδινε αυξήσεις στις συντάξεις, που χθες είπε ότι είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη…

Από αυτά τα 3 δις ευρώ ο κ. Τσίπρας μέσα σε 33 μήνες κατάφερε να εισπράξει περίπου 100 εκ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Και για να αντιληφθούν όλοι το «μέγεθος» της πάλης του κ. Τσίπρα με τη φοροδιαφυγή, αρκεί μια ματιά στα παρακάτω στοιχεία:

– Από τη λίστα Μπόργιανς, που την είχαν κάνει σημαία“ τα συνολικά εισπραχθέντα έσοδα ανέρχονται μόλις στα 137.000 ευρώ.

– Στα εμβάσματα εξωτερικού, μέχρι το τέλος του 2015, ξεκίνησαν 1.478 έλεγχοι. Από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόλις 40 έλεγχοι.

–  Στις off shore εταιρείες, οι έλεγχοι ήταν 65 το 2015 και 34 το 2016,  όταν μόνο το 2014 είχαν γίνει 112 έλεγχοι.

Για να μην μιλήσουμε για την κατάρρευση των ελέγχων στο λαθρεμπόριο καυσίμων.  Το 2014, από την προηγούμενη κυβέρνηση, είχαν διενεργηθεί 27.365 έλεγχοι για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο στα καύσιμα.

Το 2015, ο αριθμός των ελέγχων μειώθηκε στους 8.859 ενώ το 2016, ο αριθμός των ελέγχων κατέρρευσε απολύτως, αφού διενεργήθηκαν μόλις 2.567 έλεγχοι.

Ο κ. Τσίπρας έχει ανάγκη από ένα νέο «αφήγημα». Η χώρα όμως δεν έχει ανάγκη από άλλα παραμύθια.

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στο capital.gr

http://www.capital.gr/arthra/3238940/to-neo-afigima-tou-k-tsipra-katerreuse-mesa-se-liges-ores