Ομιλία επί του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2018

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, όσοι διατηρούν αυταπάτες ή σκοπίμως επιχειρούν να παραπλανήσουν στην οικονομία, έρχονται αντιμέτωποι με την αλήθεια και την πραγματικότητα.

Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, αποτυπώνει μια σκληρή πραγματικότητα για τον Έλληνα πολίτη και την οικονομία.

Όσο και αν επιχειρείτε λοιπόν να δημιουργήσετε μια εικονική πραγματικότητα δεν πείθετε.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πέρυσι είχε προβλέψει ρυθμούς ανάπτυξης 2,7% του ΑΕΠ και πλεόνασμα 2%.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018, υπολογίζει το 2017 να κλείνει με ανάπτυξη 1,8% ενώ το παράδοξο είναι ότι, αυξάνεται το πλεόνασμα στο 2,2% ή και περισσότερο από όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση με μικρότερη ανάπτυξη.

Προφανώς το σύνολο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης πρέπει να προταθεί για το Νόμπελ Οικονομίας, όταν καταφέρνει με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης να επιτύχει μεγαλύτερα πλεονάσματα.

Ποια είναι η αλήθεια κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ότι η ανάπτυξη είναι αναιμική γιατί η κυβέρνηση δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.

Υπάρχει όμως και μια άλλη αλήθεια για τα πλεονάσματα.

Τα πλεονάσματα που παρουσιάζεται είναι προϊόν υπερφορολόγησης και στάσης πληρωμών. Προσέξτε την απάτη που κρύβεται πίσω από τους αριθμούς.

Επαίρεστε για το γεγονός ότι, οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης αντί για έλλειμμα 938 εκ. ευρώ θα έχουν πλεόνασμα 381 εκ. ευρώ.

Δεν λέτε όμως ότι, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, δεν αποδίδετε τις συντάξεις που σκοπίμως τις καθυστερείτε. Υπάρχουν 114.000 κύριες συντάξεις, 126.000 επικουρικές και 62.000 εφάπαξ που πρέπει να καταβληθούν και εσείς τα καθυστερείτε.

Γιατί; Γιατί αν τα δίνατε δεν θα υπήρχε πλεόνασμα.

Θα υπήρχε πλεόνασμα αν εξοφλούσατε τα 4,5 δις ευρώ οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις και τον ιδιωτικό τομέα;

Και εδώ να επισημάνω ότι, μέχρι πριν από λίγο καιρό τα ληξιπρόθεσμα ήταν 6 δις και αναγκαστήκατε να εξοφλήσετε ένα μέρος τους γιατί ήταν προϋπόθεση για να καταβληθεί η υποδόση.

Θα υπήρχε πλεόνασμα αν δεν είχατε κάνει στάση πληρωμών και όχι μόνο με τις συντάξεις αλλά και με την κατάρρευση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων;

Με τον ίδιο τρόπο και την ίδια συνταγή έχει δομηθεί και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018. Μόνο που εδώ πλέον κυριαρχεί η υπερφορολόγηση.

Ποια είναι τα φορολογικά μέτρα που ενεργοποιεί η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα για το 2018, ύψους 1,9 δις ευρώ:

-Επιβάλλεται φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

-Αυξάνονται οι συντελεστές ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου.

-Επιβάλλεται φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων.

-Επιβάλλονται νέες επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

-Καταργείται η έκπτωση 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες.

-Καταργείται η έκπτωση φόρου κατά 1,5% που ισχύει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων.

-Επιβάλλονται περικοπές στο ενιαίο μισθολόγιο.

-Μειώνεται κατά 50% το ποσό για το επίδομα θέρμανσης.

-Περιορίζονται ακόμη περισσότερο οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, η συνταγή της υπερφορολόγησης και της διάλυσης της μεσαίας τάξης που έχετε επιλέξει, οδηγεί στο απόλυτο αδιέξοδο.

Αυτή τη στιγμή τα χρέη των πολιτών προς την Εφορία αγγίζουν τα 100 δις ευρώ, κατά πολύ πάνω από το 50% του ΑΕΠ.

Εάν συνυπολογίσετε τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και το ιδιωτικό χρέος που και αυτό διογκώνεται, έχουμε μπροστά μας την επιτομή του απόλυτου αδιεξόδου.

Προφανώς στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν λέει τίποτα το γεγονός της υστέρησης των φορολογικών εσόδων.

Δεν αντιλαμβάνονται ότι η φοροδοτική δυνατότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί.

Ουσιαστικά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όλες οι εκτιμήσεις σας απέτυχαν ή έπεσαν έξω και αναγκάζεστε να τις αναθεωρείτε.

Αναφέρομαι στο ότι αναγκαστήκατε, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, να αναθεωρήσετε την πρόβλεψή σας για τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 1,86 δισ. ευρώ για φέτος και κατά 580 εκατ. ευρώ για το 2018, παρά την επιβολή νέων φορολογικών επιβαρύνσεων.

Η υστέρηση των καθαρών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού  ανέρχεται σε 2.353 δις. ευρώ τους πρώτους 9 μήνες του 2017.

Το Σεπτέμβριο τα νοικοκυριά άφησαν απλήρωτους φόρους 688 εκ. ευρώ.

Το σύνολο του φόρου εισοδήματος που δεν μπόρεσαν να καταβάλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα είναι 807 εκ. ευρώ.

Οι κατασχέσεις που πλέον γίνονται κατά συρροήν και αδιακρίτως έχουν ημερομηνία λήξης και τα όρια αντοχής των πολιτών δεν είναι ανεξάντλητα.

Έχουν επιβληθεί κατασχέσεις σε  971.508 πολίτες, ενώ προετοιμάζεται νέο κύμα κατασχέσεων για άλλους 681.000 πολίτες.

Εμφανίζεται υπέρβαση εσόδων στο ΦΠΑ κατά 224 εκ. ευρώ. Μόνο που σε αυτά συνυπολογίζεται το ΦΠΑ 288 εκ. ευρώ που συνδέεται με το τίμημα για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων.

Γιατί υπάρχει άραγε απώλεια εσόδων από το ΦΠΑ;

Πολύ απλά γιατί επιλέξατε να αυξήσετε τους συντελεστές και οι υψηλοί συντελεστές μειώνουν την κατανάλωση και ενισχύουν τη φοροδιαφυγή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πλεονάσματα που στηρίζονται στην υπερφολόγηση δεν είναι βιώσιμα ούτε μπορούν να διατηρηθούν σε βάθος χρόνου. Το αντιλαμβάνονται όλοι.

Αυτή τη στιγμή η εξάντληση της φοροδοτικής δυνατότητας μεγάλης μερίδας φυσικών προσώπων και νοικοκυριών φέρνει πιο κοντά την ενεργοποίηση της μείωσης του αφορολόγητου, που εσείς οι ίδιοι ψηφίσατε.

Η πορεία αυτή δεν είναι απλά αδιέξοδη, είναι καταστροφική για την ελληνική κοινωνία αλλά και την οικονομία.

Κατά τα άλλα ετοιμάζεστε να δώσετε ένα επίδομα από το πλεόνασμα που προήλθε από την υπερφολόγηση και τη στάση πληρωμών για να το πάρετε πίσω στο πολλαπλάσιο με τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων που εσείς οι ίδιοι ψηφίσατε.

Το μόνο σχέδιο που έχει η κυβέρνηση είναι η παραμονή της στην εξουσία με κάθε τρόπο, έστω και για λίγους μήνες παραπάνω.

Έστω και αν το τίμημα είναι η καταστροφή της πραγματικής οικονομίας, η δέσμευση της χώρας σε παράλογα και εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια.

Ιδεολογική αντιπαράθεση με αυτή την κυβέρνηση και με αυτό τον Πρωθυπουργό δεν μπορεί να γίνει γιατί απλούστατα δεν πιστεύουν σε τίποτα και είναι ικανοί για όλα.

Η αντιπαράθεσή μας θα είναι στο πεδίο της πραγματικής ζωής.

Εκεί  που απέναντι στη δική σας πολιτική της υπερφορολόγησης υπάρχει η δική μας πολιτική της μείωσης των φόρων.

Εκεί που απέναντι στη δική σας επιλογή να παρεμβάλετε εμπόδια σε επενδύσεις, υπάρχει η δική μας επιλογή να καταστήσουμε την Ελλάδα μια χώρα φιλική και ελκυστική για επενδύσεις.

Εκεί που απέναντι στη δική σας ανοχή απέναντι στην ανομία και σε ένα σύγχρονο παρακράτος άσκησης βίας υπάρχει η δική μας αποφασιστικότητα να εγγυηθούμε την ασφάλεια του Πολίτη και το Κράτος Δικαίου.