Ομιλία στη Βουλή για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2018

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Το αφήγημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ ότι, η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018, είναι ένα ακόμα  παραμύθι, από αυτά που μας έχει συνηθίσει ο κ. Τσίπρας.

Μόνο που ο κ. Πρωθυπουργός δεν μπορεί να εξαπατήσει και να παραπλανήσει κανένα πλέον.

Το μόνο που πετυχαίνει, έχοντας πλήρη εξάρτηση πλέον από την καρέκλα της εξουσίας, είναι να συσσωρεύει ερείπια στην πραγματική οικονομία.

Να οδηγεί σε αδιέξοδο χιλιάδες πολίτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Να προκαλεί ζημιά στη χώρα, όπως αποδείχθηκε από τους πρωτοφανείς αυτοσχεδιασμούς με την επίσκεψη Ερντογάν, που παραβίασε κάθε διπλωματικό κανόνα και πλαίσιο.

Η κυβέρνηση των φόρων και των πλειστηριασμών, φτάνει στο τέλος του βίου της.

Είναι πλέον απέναντί της το σύνολο της κοινωνίας.

Είναι απέναντί της όλοι αυτοί που εξαπάτησε, αυτοί στους οποίους υποσχέθηκε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και σεισάχθεια για τα κόκκινα δάνεια, αυτοί στους οποίους υποσχέθηκε αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ και έκτοτε έχει φέρει δύο μειώσεις και έχει κατεβάσει το αφορολόγητο στα 5.681 ευρώ.

Όχι μόνο δεν βγαίνουμε από το μνημόνιο, όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά ο κ. Τσίπρας έχει μεθοδευμένα ναρκοθετήσει το μέλλον της χώρας για να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία.

Γιατί τι άλλο από ναρκοθέτηση και υπονόμευση θα μπορούσαν να είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και τα πρωτογενή πλεονάσματα 2% έως το 2060, που αφαιρούν το οξυγόνο από την οικονομία και την ίδια την κοινωνία;

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Ο προϋπολογισμός του 2018 δεν διαβάζεται με βάση τα στοιχεία που περιέχονται σε αυτόν.

Διαβάζεται με βάση στοιχεία και προβλέψεις που υπήρχαν στους προηγούμενους προϋπολογισμούς και διαψεύστηκαν οικτρά.

Διαβάζεται με βάση τις εμπροσθοβαρείς δεσμεύσεις και επιβαρύνσεις που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση χωρίς να έχει δημοκρατική νομιμοποίηση. Και εκεί μέσα αποτυπώνεται όλη η αλήθεια.

Ποια είναι αυτή η αλήθεια.

Η αλήθεια είναι ότι, ενώ προβλέπατε πέρυσι ρυθμό ανάπτυξης 2,7%, τελικά οι προβλέψεις αυτές διαψεύστηκαν και αναγκαστήκατε να τις αναθεωρήσετε.

Ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί περίπου στο 1,5%, πλήρης διάψευση των προβλέψεων σας.

Και βέβαια μια συζήτηση την οποία επιμελώς αποφεύγει η κυβέρνηση είναι το πως από την ανάπτυξη με την οποία έκλεισε το 2014, μας οδήγησε σε 2 χρονιές νέας ύφεσης το 2015 και το 2016.

Δεν έχει καμία ευθύνη για αυτό; Μόνη της η χώρα οδηγήθηκε σε ύφεση; Τα capital controls μόνα τους επιβλήθηκαν, τα λεφτά από τις τράπεζες μόνα τους έφυγαν; Ο αφελληνισμός του τραπεζικού συστήματος αυτόματα προέκυψε;

Τα μέτρα 14,5 δις ευρώ που έχετε πάρει, τους 27 νέους φόρους που επιβάλλατε και τις 21 περικοπές στις συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόματα, άλλη κυβέρνηση τα έκανε και όχι η δική σας ;

Δεύτερη διάψευση για την κυβέρνηση ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων που προέβλεπε ότι, θα κυμανθεί στο 9,1%.

Ούτε στο μισό δεν έφτασε, τη στιγμή που όλες οι διεθνείς συνθήκες και συγκυρίες είναι ευνοϊκές.

Ποιος επενδυτής θα εμπιστευθεί μια κυβέρνηση που αποδεδειγμένα θέτει εμπόδια σε επενδυτικές πρωτοβουλίες;

Ποιος θα έρθει να επενδύσει σε μία χώρα με τόσο υψηλούς φορολογικούς συντελεστές;

Η οικονομία, είναι άνθρωποι, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που βρίσκονται σε αδιέξοδο από την υπερφορολόγηση.

Με τη διαφορά ότι, η υπερφορολόγηση οδηγεί πλέον σε έξαρση της φοροδιαφυγής και σε μείωση των δημοσίων εσόδων.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

-Οι άμεσοι φόροι παρουσιάζουν μείωση κατά 1,237 δις ευρώ. Στον προϋπολογισμό του 2017 υπολογίζατε έσοδα 21,525 δις ευρώ και τελικά θα εισπράξατε 20,288 δισ ευρώ.

-Οι φόροι εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι μειωμένοι κατά 1 δις ευρώ. Στον προϋπολογισμό του 2017 υπολογίζατε έσοδα 9,265 δις ευρώ και τελικά θα εισπράξατε 8,269 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τι δείχνουν όλα αυτά τα στοιχεία;

Ότι τα εισοδήματα μειώνονται και θα μειώνονται και άλλο όσο εσείς επιμένετε στην επιλογή της υπερφορολόγησης.

Και για αυτό μειώσατε και το όριο του αφορολόγητου από τα 9.545 ευρώ στα 5.681 ευρώ, κάτι που συνιστά νέα φορολογική επιβάρυνση.

Ανάλογη μείωση εσόδων έναντι του στόχου υπάρχει στους έμμεσους φόρους.

Συνολικά η υστέρηση εσόδων έναντι του στόχου το 2017 έφτασε τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όταν αυτή τη χρονιά ενεργοποιήθηκαν μέτρα όπως η  μείωση του αφορολογήτου ορίου, η αύξηση της προκαταβολής φόρου, η μονιμοποίηση και αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και μια σειρά φορολογικών επιβαρύνσεων στα καύσιμα, στο αλκοόλ, στο κρασί, την κινητή τηλεφωνία, τη συνδρομητική τηλεόραση και νέες επιβαρύνσεις και σε άλλους έμμεσους φόρους.

Προφανώς στην κυβέρνηση και στον κ. Υπουργό των Οικονομικών δεν λέει τίποτα το γεγονός ότι, τα  ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς την Εφορία αγγίζουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ και οι πολίτες αφήνουν απλήρωτους φόρους ενός δισεκατομμυρίου, κατά μέσο όρο, το μήνα.

Δεν του λέει τίποτα ο αριθμός των 4.267.408 Ελλήνων πολιτών που χρωστάνε στην Εφορία, αριθμός που ισοδυναμεί με το 50% των Ελλήνων.

Δεν του λέει τίποτα ο αριθμός των 991.392 πολιτών που έχουν υποστεί κατασχέσεις.

Και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε κατασχέσεις και εναντίον των υπολοίπων, ετοιμάζεται να σπάσει το ρεκόρ κατασχέσεων που το δημιούργησε και το κατέχει αυτή η κυβέρνηση με 20.000 κατασχέσεις το μήνα.

Είστε η κυβέρνηση των φόρων, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Ο προϋπολογισμός του 2018 κινείται στη λογική των προϋπολογισμών των φόρων που κατέθεσε αυτή η κυβέρνηση τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Οι άμεσοι φόροι  θα διαμορφωθούν στα 20,766 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένοι κατά 478 εκατ. ευρώ έναντι του 2017 και μειωμένοι κατά 687 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Μιλάμε για τον ακραίο παραλογισμό μιας κυβέρνησης που δεν αντιλαμβάνεται ότι η φοροδοτική δυνατότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί, κάτι που επιβεβαιώθηκε το 2017.

Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 8,725 δισ ευρώ. Έχουμε δηλαδή αύξηση κατά  456 εκατ. ευρώ έναντι του 2017.

Αυτό και μόνο το στοιχείο αλλά και η μείωση που καταγράφηκε το 2017 στα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, φέρνει πιο κοντά την ενεργοποίηση της νέας μείωσης του αφορολόγητου.

Οι φόροι στην περιουσία δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ, προβλέπεται να φθάσουν στα 3,379 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 179 εκατ. ευρώ έναντι του 2017.

Είναι μία ακόμα εντός εισαγωγικών επιτυχία αυτής της κυβέρνησης που είχε υποσχεθεί την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τελικά αύξησε τις επιβαρύνσεις μέσω της αύξησης των συντελεστών του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και της μείωσης του αφορολόγητου από τις 300 στις 200 χιλιάδες ευρώ.

Οι έμμεσοι φόροι, που είναι πιο άδικοι, αφού πλήττουν τους οικονομικά ασθενέστερους, προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 27,390 δισεκατομμύρια  ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 473 εκατ. ευρώ έναντι του 2017 και μείωση κατά 112 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Ένα ακόμα εντός εισαγωγικών επίτευγμα αυτής της κυβέρνησης είναι ότι έχει ανατραπεί το δημοσιονομικό ισοζύγιο μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων και δεν υπάρχει πλέον η αναγκαία ισορροπία.

Οι έμμεσοι φόροι, αυτοί που πλήττουν τους οικονομικά ασθενέστερους, αποτελούν πλέον το 52%, των τακτικών δημοσίων εσόδων και οι άμεσοι φόροι αντιπροσωπεύουν το 39%.

Ο προϋπολογισμός του 2018 περιλαμβάνει 1,9 δισεκατομμύρια  ευρώ νέα μέτρα.

Συγκεκριμένα:

-Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες αφού οι εισφορές θα υπολογίζονται επί των καθαρών κερδών του επαγγελματία ή της επιχείρησης, προσαυξημένων με τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του 2017.

Έχουμε δηλαδή, ως χώρα, το παράδοξο, να πληρώνει κάποιος ασφαλιστικές εισφορές και για τις ασφαλιστικές εισφορές που έχει ήδη πληρώσει, χωρίς να αφαιρούνται από το καθαρό εισόδημα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

-Καταργείται η έκπτωση στην παράκρατηση φόρου 1,5% που ισχύει σήμερα για 3 εκατομμύρια  και πλέον μισθωτούς και συνταξιούχους για την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων. Ένα μέτρο που σημαίνει επιβάρυνση 68 εκ. ευρώ.

-Μειώνεται και βαίνει προς οριστική κατάργηση το ΕΚΑΣ με την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Χάνουν το ΕΚΑΣ άλλοι 140.000 συνταξιούχοι και προστίθενται στους 135.000 που το έχουν ήδη χάσει.

Για όσους το ξεχνάνε, είμαι αναγκασμένος να υπενθυμίσω ότι, η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά διέθετε 900 εκ. ευρώ για το ΕΚΑΣ, εσείς για το 2018 θα διαθέσετε μόλις 80 εκ. ευρώ και το 2019 το ΕΚΑΣ καταργείται οριστικά, με τη δική σας υπογραφή.

-Επιβάλλονται μειώσεις και περικοπές στο ενιαίο μισθολόγιο, ιδίως για τα 150.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

-Καταργείται η έκπτωση 10%  από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων για τις ιατρικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν το 2017, κάτι που σημαίνει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση  ύψους 121 εκ. ευρώ για δύο εκατομμύρια φορολογούμενους και ιδιαίτερα για τους συνταξιούχους, κατά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος το 2018.

-Επιβάλλεται νέος φόρος διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

-Επιβάλλεται φόρος έως και 45% στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

-Περικόπτεται το επίδομα θέρμανσης κατά 50%, ένα μέτρο που θα πλήξει  ιδιαίτερα τους οικονομικά ασθενέστερους στις ορεινές  περιοχές και ιδιαίτερα της Βορείου Ελλάδος.

-Καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και στα υπόλοιπα 32  νησιά του Αιγαίου, παρά τις υποσχέσεις και τους λεονταρισμούς της κυβέρνησης. Στα νησιά που η ίδια η κυβέρνηση έχει φορτώσει τη διαχείριση του μεταναστευτικού διαλύοντας την τοπική οικονομία και τον τουρισμό.

Πριν από δύο εβδομάδες η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε τροπολογία για την παράταση της ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε αυτά τα νησιά.

Γιατί δεν δεχθήκατε να την φέρετε προς ψήφιση;

Δεν το κάνατε και για αυτό να σταματήσει το παραμύθι ότι σας επέβαλλαν την κατάργησή τους ή το ακόμα μεγαλύτερο παραμύθι ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε συμφωνήσει στην κατάργησή τους.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είχε δεχθεί και αυτή πιέσεις αλλά ποτέ δεν δέχθηκε την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Ήταν και είναι δική σας επιλογή, έχει τη δική σας υπογραφή.

Κάτι ακόμα: θυμάται κανείς τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι θα καταργούσαν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί που οι ίδιοι επέβαλλαν;

Αποδεικνύεται ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ικανή για ένα και μόνο πράγμα: για να αυξάνει και όχι να μειώνει τους φόρους.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Έρχομαι στο θέμα του ελέγχου και του περιορισμού της φοροδιαφυγής.

Μόνο, ως ανέκδοτο ακούγεται πλέον, η διαβεβαίωση και η εξαγγελία του Πρωθυπουργού και κυβερνητικών παραγόντων ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ θα εισέπραττε 2 ή και 3 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο από τον έλεγχο της φοροδιαφυγής.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν μαζί με τον προϋπολογισμό για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, υπηρετούν τα ψέματα και τις σκοπιμότητες της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να εμφανίσει αποτελέσματα σε ένα τομέα στον οποίο βαθμολογείται πολύ κάτω από τη βάση.

Στις λίστες που δώσατε στη δημοσιότητα για τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο δεν αναφέρονται τα ποσά που εισπράχθηκαν από φόρους και πρόστιμα που βεβαιώθηκαν αλλά και ο αριθμός των υποθέσεων που εμπίπτουν στις αποφάσεις του ΣτΕ που έχουν κρίνει άκυρους τους αναδρομικούς ελέγχους και τα αποτελέσματά τους, θέτοντας το όριο της πενταετούς παραγραφής.

Όλοι γνωρίζουν ότι στο τέλος του χρόνου, στις 31 Δεκεμβρίου, επέρχεται παραγραφή για χιλιάδες υποθέσεις ελέγχου φοροδιαφυγής και μάλιστα μεγάλου ύψους.

Όταν μάλιστα χρεώνονται στα ελεγκτικά κέντρα υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ, ένα μήνα πριν την παραγραφή.

Ποιον κοροϊδεύει αυτή η κυβέρνηση;

Γιατί όταν σας λέγαμε, από τον Αύγουστο του 2015, ότι υπονομονεύεται η πορεία των ελέγχων και τα αποτελέσματα που υπήρχαν με την εντός εισαγωγικών κατάργηση του ΣΔΟΕ, εσείς αδιαφορούσατε.

Όπως αδιαφορείτε για τους ελέγχους σε ένα τομέα που το λαθρεμπόριο ανθεί και υπάρχουν απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πρόκειται για το λαθρεμπόριο στα καύσιμα, εκεί όπου οι έλεγχοι το 2015 και το 2016 κατέρρευσαν.

Παραλάβατε έτοιμο και εγκατεστημένο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το σύστημα εισροών – εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων, το οποίο όμως δεν έχει καταφέρει η κυβέρνησή σας,  τρία χρόνια μετά να ενεργοποιήσει.

Δεν υλοποιήσατε  ούτε την εγκατάσταση ανάλογου συστήματος εισροών – εκροών στα διϋλιστήρια και στις εταιρείες εμπορίας υγρών καυσίμων αλλά και σύστημα GPS σε βυτιοφόρα και πλωτά μέσα για να υπάρχει έλεγχος σε όλη την αλυσίδα διακίνησης.

Σε ότι αφορά στους ελέγχους:

Στις off shore εταιρείες, οι έλεγχοι ήταν 65 το 2015 και 34 το 2016, .Δηλαδή για δύο χρόνια κάνατε λιγότερους ελέγχους σε σχέση με το 2014, όταν είχαν γίνει 112 έλεγχοι.

Τα ποσά που εισπράχθηκαν από ελέγχους για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στον τομέα των καυσίμων, ανέρχονταν στα 26.000.000 ευρώ το 2014, μειώθηκαν στα 8.800.000 ευρώ την περίοδο 2015 – 2016, ενώ είχαν εισπραχθεί μόλις 1.300.000 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση έχει να επιδείξει μόνο πενιχρά αποτελέσματα όταν η ίδια  κλείνει το μάτι στη φοροδιαφυγή.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ένας ακόμα αντιαναπτυξιακός προϋπολογισμός, ένας προϋπολογισμός φόρων χωρίς τέλος και χωρίς λογική.

Είναι εντυπωσιακός, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο εθισμός αυτής της κυβέρνησης στα ψέματα αλλά ακόμα πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ο κυνισμός που αναδύουν στελέχη της κυβερνητικής παράταξης.

Αυτοί που έλεγαν «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» έρχονται τώρα και εγκαλούν τη Νέα Δημοκρατία για το γεγονός ότι είχε νομοθετήσει την προστασία της πρώτης κατοικίας και δεν μπορούσαν να γίνουν πλειστηριασμοί.

Μιλάμε για τον απόλυτο κυνισμό, μαζί με ψέματα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία.

Γιατί πλέον δεν υπάρχει ούτε προστασία για την πρώτη κατοικία, ούτε όριο.

Και να σταματήσετε να λέτε ψέματα, γιατί πολύ σύντομα θα είμαστε μπροστά σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει ήδη κριθεί από τους πολίτες.

Η αποδοκιμασία της θα είναι ηχηρή.

Η χώρα, όσο και αν δεν το θέλει αυτή η κυβέρνηση, θα κάνει ένα νέο ξεκίνημα.

Με μια σοβαρή, συνεκτική και αξιόπιστη κυβέρνηση.

Και με έναν σοβαρό και αξιόπιστο νέο Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.