Έχει έρθει η ώρα το εκκρεμές, να κινηθεί από την υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας στη μείωση των φόρων

Το ειδικό τέλος ηλεκτροδότησης ακινήτων, το γνωστό «χαράτσι», επιβλήθηκε κάτω από πιεστικές δημοσιονομικές συνθήκες και ήταν περισσότερο μια κίνηση απελπισίας της κυβέρνησης Παπανδρέου στην αγωνία της να μαζέψει έσοδα και δεν είχε να κάνει με τον εξορθολογισμό στη φορολογία των ακινήτων.
 
Το ΕΕΤΑ που αντικατέστησε το «χαράτσι» το 2013, μείωσε τις φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβάλλονταν με το ΕΕΤΗΔΕ κατά 15% περίπου. Μετά από ένα έτος ακολούθησε ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος ήταν επίσης κατά 15% μικρότερος από τον ΕΕΤΑ ή κατά 30% μικρότερος από το περιβόητο «χαράτσι». Αλλά και αυτός εξακολούθησε να απέχει από το να χαρακτηριστεί ένας δίκαιος και ορθολογικός φόρος, ιδίως σε ένα περιβάλλον διαρκώς συρρικνωμένων εισοδημάτων.
 
Για αυτό από την κυβέρνηση Σαμαρά υπήρχε η πρόβλεψη αποκλιμάκωσης του κατά 7% το 2015 η οποία θα συνεχιζόταν μέχρι η είσπραξη από ΕΝΦΙΑ να φτάσει το 1% του ΑΕΠ, από 1,5% περίπου σήμερα. Αλλά η πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά και η άνοδος του κ. Τσίπρα, που εξελέγη με την υπόσχεση κατάργησης του ΕΝΦΙΑ δημιούργησε νέα δεδομένα. Με τη διαφορά όμως ότι, όχι μόνο δεν καταργήθηκε ο ΕΝΦΙΑ αλλά αυξήθηκε.
 
Πως; Με την αύξηση των συντελεστών στο συμπληρωματικό φόρο και τη μείωση του αφορολόγητου από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ.
 
Στη φορολογική επιβάρυνση για τα ακίνητα την τελευταία διετία, πρέπει να συμπεριληφθεί η αύξηση των συντελεστών για τα έσοδα από τα ενοίκια, που έχει αρνητικό αντίκτυπο ενώ η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με την επιβολή του φόρου υπεραξίας στην πώληση ακινήτων, που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2018.
 
Ο κ. Τσίπρας, ο Πρωθυπουργός των φόρων, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αυξήσει τους φόρους για τα ακίνητα. Τα «καθρεφτάκια» δεν συγκινούν κανέναν πλέον, γιατί όλοι κοιτούν και αναζητούν ένα μεγάλο καθρέφτη που δείχνει την αλήθεια.
Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων. Σε αυτό το σχέδιο κεντρική θέση έχει η μείωση της φορολογίας των ακινήτων.
 
Οι πολίτες που έχουν επιβαρυνθεί δυσβάσταχτα και δυσανάλογα δεν θέλουν εξαγγελίες χωρίς αντίκρυσμα αλλά ρεαλιστικά μέτρα ελάφρυνσης που θα τεθούν σε εφαρμογή από την επόμενη μέρα.
Ποια είναι αυτά;
 
– Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες, μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
 
– Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές δραστηριότητες για τρία χρόνια, για να στηριχθεί η αγορά ακινήτων.
 
– Αναστολή του φόρου υπεραξίας για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.
 
– Έκπτωση φόρου 40 έως 50% για εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων.
 
– Απλοποίηση των μεταβιβάσεων και μείωση των δικαιολογητικών για τη μεταβίβαση ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σήμερα απαιτούνται 23 δικαιολογητικά, ο στόχος μας είναι, να μειωθούν άμεσα στο ένα τρίτο και σταδιακά να είναι διαθέσιμα όλα ηλεκτρονικά.
 
– Ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα από υπηκόους άλλων κρατών, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων στη φορολογική νομοθεσία που θα συμβάλει καθοριστικά στη συνολική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
 
– Όταν συντελεστεί ο εξορθολογισμός της φορολογικής επιβάρυνσης στην αγορά ακινήτων και ξαναπάρει μπρός αυτή η αναπτυξιακή μηχανή της οικονομίας μας, μεταφορά του φόρου ακίνητης περιουσίας στην τοπική αυτοδιοίκηση.
 
Αυτά είναι άμεσα μέτρα που ανακουφίζουν τους πολίτες και την αγορά ακινήτων και φέρνουν την φορολόγηση της κοντά σε όσα ισχύουν στις λοιπές αναπτυγμένες χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.
Έχει έρθει η ώρα το εκκρεμές να κινηθεί από την υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας στη μείωση των φόρων. Οι ψευδεπίγραφες «ταξικές» πολιτικές το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους και να διαλύουν τη μεσαία τάξη.
 
Έχει έρθει η ώρα να δοθεί η έμφαση στον αναπτυξιακό και όχι στον εισπρακτικό χαρακτήρα και η φορολογική πολιτική να αποκτήσει αναπτυξιακή κατεύθυνση.
 
*Δημοσιεύτηκε στην τριμηνιαία επιστημονική έκδοση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας