Το ιδιωτικό χρέος των 132 δισ. απειλεί την Οικονομία

“Συνέντευξη στην εφημερίδα Βραδυνή της Κυριακής”

Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος με ένα νέο Μνημόνιο διαρκείας», αναφέρει στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ» ο βουλευτής Ημαθίας της Ν.Δ. και αν. τομεάρχης Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, τονίζοντας ότι η καθαρή έξοδος «είναι ένα ακόμα βρώμικο ψέμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.».


Ο κ. Βεσυρόπουλος κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι δεν τον ενδιαφέρει η επόμενη μέρα για τη χώρα, και θεωρεί δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι της ρευστότητας για να δώσει παροχές ως αντιστάθμισμα για την περικοπή συντάξεων. «Ο λαϊκισμός και η ανευθυνότητα είναι τα κυρίαρχα στοιχεία στο DNA της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.», τονίζει, ενώ εκτιμά ότι ο πιο μεγάλος κίνδυνος για την ελληνική Οικονομία το επόμενο διάστημα είναι το ιδιωτικό χρέος και η διόγκωση των οφειλών των πολιτών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ας ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας, κύριε Βεσυρόπουλε, με ένα θέμα κομβικό για τη χώρα και την Οικονομία της, το αν θα υπάρξει καθαρή έξοδος από το Πρόγραμμα, όπως υποστηρίζει ο πρωθυπουργός, ή όχι. Γιατί η Ν.Δ. αμφισβητεί ότι θα υπάρξει καθαρή έξοδος;

«Πολύ απλά, γιατί δεν υπάρχει καθαρή έξοδος με συνέχιση της πολιτικής λιτότητας και υπερφορολόγησης, και με ένα νέο Μνημόνιο διαρκείας, όπως αυτό που έχει συνομολογήσει ο κ. Τσίπρας.
Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος όταν η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει μέτρα ύψους 5,2 δισ. ευρώ για το 2019 και το 2020, που περιλαμβάνουν συρρίκνωση του αφορολογήτου ορίου και μείωση των συντάξεων. Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος όταν η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022, που η επίτευξή τους περνάει μέσα από τον παραλογισμό της υπερφορολόγησης.
Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος σε μια χώρα που εδώ και τρία χρόνια υπάρχουν capital controls και μπαίνουμε σε λίγο στον τέταρτο χρόνο. Η “καθαρή έξοδος” είναι ένα ακόμα βρώμικο ψέμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.».

Η κυβέρνηση απορρίπτει την προληπτική γραμμή στήριξης. Θεωρείτε ότι σωστά πράττει;

«Αν προσπαθεί κανείς να ερμηνεύσει με ρεαλιστικά κριτήρια και όρους λογικής τη στρατηγική της κυβέρνησης, θα αποτύχει. Τον κ. Τσίπρα δεν τον ενδιαφέρει η επόμενη μέρα της χώρας και των πολιτών, τον ενδιαφέρει μόνο πώς θα παραμείνει στην εξουσία, έστω και για μία ημέρα παραπάνω. Ο κ. Τσίπρας απορρίπτει την πιστοληπτική γραμμή στήριξης με το επιχείρημα ότι συνδέεται με την εποπτεία από τους δανειστές και τη λιτότητα. Όμως, όλοι γνωρίζουν ότι, θα υπάρχει εποπτεία και μετά τον Αύγουστο, μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για 4 αξιολογήσεις το χρόνο. Όλοι γνωρίζουν, επίσης, ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα που συμφώνησε και τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει ο κ. Τσίπρας για το 2019 και το 2020, είναι η διαιώνιση της λιτότητας και του παραλογισμού της υπερφορολόγησης. Πρέπει να αναδειχθεί μια νέα κυβέρνηση, αυτή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, να κρατήσει σταθερά το τιμόνι της πατρίδας στον ωκεανό των αγορών».

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών οικοδομούν ένα μεγάλο ταμειακό απόθεμα, ώστε μετά τον Αύγουστο του 2018 να είναι ασφαλείς από τις αγορές. Αυτό δεν είναι θετικό;

«Θετικό θα ήταν αν αυτό το απόθεμα στηριζόταν στην παραγωγή πλούτου από την Οικονομία, αν ήταν προϊόν μιας αναπτυξιακής προσπάθειας.
Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό το ταμειακό απόθεμα προέρχεται από την υπερφορολόγηση, δημιουργείται τεχνητά από τη μεθόδευση της κυβέρνησης, που δεν πληρώνει αυτά που οφείλει το κράτος στους ιδιώτες, από τη συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Εάν η χώρα δεν σταθεί στα πόδια της, αν δεν υπάρξουν υψηλοί και βιώσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης, θα είμαστε πάντα ευάλωτοι απέναντι στις αγορές».

Εκτιμάτε ότι ίσως η κυβέρνηση χρησιμοποιήσει αυτό το μαξιλάρι ρευστότητας για να δώσει παροχές σε αντιστάθμιση από την περικοπή συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου του 2019;

«Το θεωρώ δεδομένο. Ο λαϊκισμός και η ανευθυνότητα είναι τα κυρίαρχα στοιχεία στο DNA της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Θα δώσουν ένα μικρό επίδομα, και από την άλλη παίρνουν τα πολλαπλάσια, αφού έχουν ψηφίσει τη μείωση συντάξεων και τη μείωση του αφορολογήτου, κάτι που σημαίνει ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι των 500 ευρώ θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο, με αποκλειστική ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης».

Πιστεύετε ότι θα υπάρξει ρύθμιση του Χρέους μέσα στο 2018, και ποια η θέση της Ν.Δ. για αυτό;

«Να σας υπενθυμίσω ότι η ρύθμιση του Χρέους έχει συμφωνηθεί από το 2012 με τους εταίρους μας. Είναι δέσμευση των εταίρων μας, που πρέπει να τηρηθεί.
Η μόνη ρεαλιστική διέξοδος είναι μια συμφωνία για την επέκταση της περιόδου αποπληρωμής του Χρέους και για τη μείωση των επιτοκίων. Μια συμφωνία που θα στείλει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές, αλλά και στους επενδυτές. Αυτή είναι η δική μας σταθερή θέση».

Ποιος είναι ο μεγάλος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η ελληνική Οικονομία το επόμενο διάστημα;

«Ο πιο μεγάλος κίνδυνος είναι το ιδιωτικό χρέος, αλλά και η διόγκωση των οφειλών των πολιτών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αν δεν υπάρξει ανάσχεση αυτής της αυξητικής δυναμικής που προκαλείται από την υπερφορολόγηση και την εξάντληση των πολιτών, κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Με 4 εκατομμύρια πολίτες να χρωστάνε πάνω από 100 δισ. στην Εφορία και με 132 δισ. ευρώ ιδιωτικό χρέος, δεν μπορούμε να πάμε μακριά. Αυτό είναι ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί όχι μόνο την Οικονομία, αλλά και την κοινωνική συνοχή».

Συμφωνείτε με την πρόταση κυβερνητικών στελεχών για την εκλογική κατάτμηση της Β’ Αθηνών;

«Η Νέα Δημοκρατία, έγκαιρα, είχε φέρει στη Βουλή την πρόταση της διαίρεσης της περιφέρειας της Β’ Αθηνών, μαζί με τη χορήγηση της δυνατότητας ψήφου των αποδήμων και των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που εξαναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα μας στη διάρκεια της κρίσης. Τότε η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε, δεν ενδιαφέρθηκε, ενώ έκλεισε τα αυτιά της στο αυτονόητο αίτημά μας να μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Οι πολίτες δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., γιατί επιχειρεί να εργαλειοποιήσει τον εκλογικό νόμο και για τις αυτοδιοικητικές και για τις εθνικές εκλογές, και τον έχει εντάξει στις δικές της κομματικές σκοπιμότητες.
Η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση θα καταργήσει την απλή αναλογική, φέρνοντας άμεσα έναν εκλογικό νόμο που θα διασφαλίζει την κυβερνητική σταθερότητα, αλλά και τον πλουραλισμό και την αντιπροσωπευτικότητα. Και βέβαια, θα καταργήσει και τον εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που οδηγεί σε διάλυση και ακυβερνησία τους δήμους».

Θεωρείτε πιθανή τη δημιουργία Κόμματος του Βορρά ή ενός άλλου δεξιά της Ν.Δ.;

«Αυτοί που διακινούν αυτά τα σενάρια θα διαψευστούν από την ίδια την πραγματικότητα. Η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα περισσότερο ενωμένη από ποτέ, καλύπτει ένα ευρύ πολιτικό φάσμα, αποτελεί δύναμη ευθύνης για τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων.
Κάποιοι έχουν επιλέξει να είναι απέναντι στους πολίτες της Μακεδονίας, αλλά και της Ελλάδας, στο θέμα των Σκοπίων. Εμείς, όμως, θα είμαστε μαζί με τους πολίτες, και για αυτό θα χάσουν όσοι επενδύουν σε αυτά τα σενάρια».