Η κυβέρνηση έχει τελειώσει. Η Ελλάδα κλείνει οριστικά τους λογαριασμούς της με το χθες και το λαϊκισμό

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αν. Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Ο κ. Βεσυρόπουλος επισήμανε ότι ο απολογισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι θλιβερός, αφού συνδέεται με τη δέσμευση της χώρας σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060, με ένα αχρείαστο μνημόνιο, με 29 νέους φόρους χωρίς τέλος και χωρίς λογική και μέτρα ύψους 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αναφέρθηκε στον ΕΝΦΙΑ τον οποίο ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί ότι θα τον καταργούσε αλλά τελικά τον αύξησε με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου και τον υπερδιπλασιασμό των φορολογικών συντελεστών για το συμπληρωματικό φόρο.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακόμα και η μικρή μείωση που εξήγγειλε δεν αφορά όλους τους Έλληνες αφού αποκλείει τη μεσαία τάξη και επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%  που θα ισχύει οριζόντια για όλους τους Έλληνες.

Ο κ. Βεσυρόπουλος επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει πρόσθετους φόρους ύψους 1 δις ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που η φοροδοτική δυνατότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί. Ο Αν. Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας επικαλέστηκε τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, που αποκαλύπτουν ότι  το Σεπτέμβριο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους, που αντιστοιχούν στον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος, συνολικού ύψους 513 εκατ. ευρώ. Μέσα σε ένα μήνα προστέθηκαν 510.000 πολίτες στη λίστα όσων έχουν οφειλές προς την Εφορία

«Μόνο στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι οφειλές των πολιτών προς την Εφορία αυξήθηκαν κατά 45% και έχουν ξεπεράσει τα 103 δις ευρώ ενώ μαζί με τις προσαυξήσεις φτάνουν τα 182 δις ευρώ. Η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη ,  αναφέρει ότι την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχουν γίνει 4,85 εκατομμύρια κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ενώ οι πολίτες που έχουν υποστεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονται σε 1.143.356». τόνισε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Παράλληλα, στην ομιλία του, έκανε και ειδική αναφορά στις χαμηλές επιδόσεις της κυβέρνησης στον τομέα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής , τονίζοντας ότι:

«Η κυβέρνηση που υποσχόταν έσοδα 3 δις ευρώ από τη φοροδιαφυγή και μάλιστα μέσα σε 6 μήνες, έχει καταφέρει μέσα σε 4 χρόνια να εισπράξει 115 εκ. ευρώ.

Από τη λίστα Λαγκάρντ, τα εισπραχθέντα ποσά μέχρι τον Απρίλιο του 2018, είναι μόνο 48,4 εκατ. ευρώ. Από τη λίστα Μπόργιανς, που την είχατε κάνει σημαία, εισπράξατε  17,2 εκατ. ευρώ. Τέλος σε ότι αφορά τα εμβάσματα εξωτερικού, οι συνολικές εισπράξεις να ανέρχονται στα 48,7 εκατ. ευρώ. Για να μη μιλήσουμε για την έλλειψη βούλησης της κυβέρνησης να πατάξει τη λαθρεμπορία και τη φοροδιαφυγή στα καύσιμα για την οποία επίσης έχω μιλήσει αναλυτικά και με στοιχεία».

Ο κ. Βεσυρόπουλος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:

«Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνονται σε όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς. Σε όλους αυτούς καταθέτουμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις για το αύριο. Στον πυρήνα του προγράμματος μας είναι η μείωση των φόρων και των εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών και η  επανεκκίνηση της οικονομίας, με τη δημιουργία ενός φιλικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων. Η Ελλάδα κλείνει οριστικά τους λογαριασμούς της με το χθες και το λαϊκισμό».