Δυστυχώς για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ οι αγρότες έχουν αξιοπρέπεια, έχουν μνήμη και κρίση. Η απάντηση των αγροτών στην κυβέρνηση θα δοθεί στις κάλπες

Την κατάφωρη αδικία που υπέστησαν οι παραγωγοί συμπύρηνων ροδάκινων, αφού δεν θα αποζημιωθούν για την καταστροφή της παραγωγής τους, μετά τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, φέρνει στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ημαθίας, της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρπόπουλος.

Ο κ. Βεσυρόπουλος, στην ερώτηση του επισημαίνει ότι τη στιγμή που δεν δόθηκαν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες ροδακινοπαραγωγούς μέσω του ΕΛΓΑ, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση απέκλεισε από τις αποζημιώσεις τους παραγωγούς συμπύρηνων ροδάκινων που επλήγησαν εξίσου όπως τα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια, αφήνοντας δηλαδή ένα μεγάλο μέρος ροδακινοπαραγωγών εκτός αποζημιώσεων.

Ο βουλευτής Ημαθίας, από τον Ιούλιο είχε καταστήσει σαφές ότι, η κυβέρνηση μεθοδεύει την υιοθέτηση παρόμοιας πρακτικής απέναντι στους ροδακινοπαραγωγούς με αυτή που ακολούθησε για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις τον Ιούλιο του 2017. Τότε, ο κ. Βεσυρόπουλος, είχε ζητήσει να δοθούν αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ, όπως προβλέπει ο Κανονισμός του Οργανισμού και όχι μέσω της διαδικασίας deminimis καθώς υπήρχαν υποψίες ότι η κυβέρνηση είχε ως στόχο να μην ενεργοποιήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ για να δοθούν επαρκείς αποζημιώσεις αλλά να μοιράσει και πάλι ψίχουλα στους ροδακινοπαραγωγούς, όπως και έγινε.

Σε δήλωση του ο βουλευτής Ημαθίας ανέφερε:

  1. «Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις για  τις αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών,  δεν μας εκπλήσσουν. Η κυβέρνηση αυτή, των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχει αποδείξει με κάθε τρόπο ότι οι αγρότες για αυτήν αποτελούν τον φτωχό και απαξιωμένο συγγενή. Για δύο συνεχόμενες χρονιές οι άνθρωποι που καλλιεργούν και παράγουν είδαν να καταστρέφεται η παραγωγή τους, να εμπαίζονται με διάφορα τερτίπια, κάποιοι να αποζημιώνονται με ψίχουλα και κάποιοι, όπως οι παραγωγοί συμπύρηνων, να μην αποζημιώνονται καθόλου παρά το γεγονός ότι επλήγησαν όπως και οι παραγωγοί επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών. Δυστυχώς για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οι αγρότες έχουν αξιοπρέπεια, έχουν μνήμη και κρίση. Η απάντηση των αγροτών στην κυβέρνηση θα δοθεί στις κάλπες».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΘΕΜΑ: «Κυβερνητικές μεθοδεύσεις για να μην υπάρξουν πλήρεις και επαρκείς αποζημιώσεις στους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας και αποκλεισμός παραγωγών από τις αποζημιώσεις»

Κύριε Υπουργέ,

Στις 2 Ιουλίου σας είχα καταθέσει ερώτηση με αρ. πρ. 7224/2.7.2018 για την άμεση καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και την καταβολή αποζημιώσεων στους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας, που οι καλλιέργειές τους υπέστησαν ζημιές από τις ισχυρές βροχοπτώσεις του Ιουνίου. Η ερώτηση αυτή ουδέποτε απαντήθηκε και αναγκάστηκα να επανέλθω καταθέτοντας νέα ερώτηση με αρ. πρ. 3591/21.11.2018.

Επισήμανα μάλιστα ότι, η κυβέρνηση μεθοδεύει την υιοθέτηση παρόμοιας πρακτικής απέναντι στους ροδακινοπαραγωγούς με αυτή που ακολούθησε για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις τον Ιούλιο του 2017. Δηλαδή, αντί να δοθούν πλήρεις και επαρκείς αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ, θα επιδιωχθεί να χορηγηθούν ελάχιστα χρήματα, ως αποζημιώσεις, μέσω της διαδικασίας de minimis. Και αυτό τελικά συνέβη και μάλιστα με το χειρότερο δυνατό τρόπο για τους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας.

Στις 12 Δεκεμβρίου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε την καταβολή κρατικών ενισχύσεων de minimis, θεωρώντας ήσσονος σημασίας τις ζημιές που υπέστησαν οι ροδακινοπαραγωγοί, αν και οι ζημιές από τις βροχοπτώσεις του 2018 είναι μεγαλύτερες συγκριτικά με αυτές του 2017.

Ο στόχος της κυβέρνησης ήταν εξαρχής να μην ενεργοποιήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται από τονΚανονισμό του ΕΛΓΑ για να δοθούν επαρκείς αποζημιώσεις αλλά να μοιράσει και πάλι ψίχουλα στους ροδακινοπαραγωγούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και με τη διαδικασία χορήγησης αποζημιώσεων de minimis, αποκλείστηκαν οι παραγωγοί συμπύρηνων ροδάκινων που επλήγησαν εξίσου όπως τα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια.Ουσιαστικά δηλαδή ένα μεγάλο μέρος ροδακινοπαραγωγών έμεινε εκτός αποζημιώσεων, πέρα βεβαίως από το μείζον ζήτημα, που προκαλείται με την άρνηση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει την προβλεπόμενη διαδικασία χορήγησης αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Ποιος είναι ο λόγος της άρνησης του Υπουργείου να ενεργοποιήσει τον  κανονισμό του ΕΛΓΑ για χορήγηση αποζημιώσεων στους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας που η παραγωγή τους υπέστη ζημιές λόγω των ισχυρών άκαιρων βροχοπτώσεων και των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή το διάστημα 26 έως 28 Ιουνίου 2018.

2. Θεωρεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι η καταβολή αυτού του ποσού μέσω της διαδικασίας de minimis,  καλύπτει τις ζημιές που υπέστησαν οι ροδακινοπαραγωγοί;

3.Ποιο είναι το σκεπτικό του αποκλεισμού των συμπύρηνων ροδάκινων από τις αποζημιώσεις;