Για εμάς, λέξεις όπως πατρίδα και εθνική συνείδηση σημαίνουν πολλά. Και όταν θίγονται, υπάρχει μόνο μια λέξη: ΟΧΙ

«Δεν μπορεί μια μειοψηφία μια συγκυριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα σχηματιστεί από Βουλευτές μιας χρήσης, που δεν πρόκειται να ξαναδούν τη Βουλή, να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε από το βήμα της Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής Ημαθίας, της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, τονίζοντας μάλιστα, πως αυτού του είδους τις συμφωνίες τις εγκρίνουν ή τις απορρίπτουν οι πολίτες.

Ο κ. Βεσυρόπουλος, ανέφερε ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα εργαλειοποίησε το ζήτημα των Σκοπίων, για να παραμείνει στην εξουσία ενώ υποστήριξε πως πλέον αποδεικνύεται περίτρανα πως η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε, καθώς δεν φρόντισε στο κείμενο της Συμφωνίας να καταγραφούν αναλυτικά και με ακρίβεια ποιες διατάξεις του Συντάγματος των Σκοπίων θα άλλαζαν, και ποια θα ήταν η νέα διατύπωση τους.

«Η παραχώρηση της μακεδονικής εθνότητας και η αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας είναι οι πρώτες ύλες που θα εκθρέψουν και θα ενισχύσουν αυτό τον αλυτρωτισμό» ανέφερε ο βουλευτής Ημαθίας και συνέχισε λέγοντας πως «ο Μακεδονισμός είναι ο αλυτρωτισμός και το εθνικό αφήγημα για κάποιους στα Σκόπια σχετίζεται με ένα θεωρητικό σχήμα, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν η Μακεδονία του Αιγαίου που την έχει καταλάβει παράνομα η Ελλάδα, όπως λένε και η Μακεδονία του Πιρίν που την έχει καταλάβει παράνομα η Βουλγαρία. Αυτό το δικαίωμα τους δίνετε με την απαράδεκτη αυτή συμφωνία, να νομιμοποιήσουν αυτό το ακραίο και ανιστόρητο αφήγημα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο βουλευτής Ημαθίας στα σοβαρά ζητήματα που δημιουργεί αυτή η συμφωνία αναφέροντας τρία καίρια προβλήματα. Το πρώτο σχετίζεται με τα ελληνικά προϊόντα που περιέχουν την ένδειξη, το τοπωνύμιο της Μακεδονίας ή παράγωγα του. Με βάση τη  Συμφωνία των Πρεσπών, η δυνατότητα χρήσης αυτών των επωνυμιών θα περάσει πλέον από ειδική επιτροπή, η  οποία θα εργάζεται επί τρία χρόνια για να επιλύει διαφορές με τα αντίστοιχα εμπορικά σήματα των Σκοπίων. Μόνο από αυτό προκύπτει ότι ήδη οι επωνυμίες και τα εμπορικά σήματα ελληνικών προϊόντων που χρησιμοποιούν τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγό τους είναι ήδη στον αέρα και θεωρούνται αμφισβητούμενες αφού παραπέμπονται στην κρίση της επιτροπής.

Το δεύτερο είναι η λογοκρισία που επιβάλλεται σε όσους θέλουν να μιλούν για το Μακεδονικό Αγώνα και τους Μακεδονομάχους, ήδη η κυβέρνηση έχει κάνει το πρώτο βήμα, εξαφάνισε τον Παύλο Μελά, τον έθεσε εκτός ύλης στα σχολικά βιβλία τον εσπερινών Λυκείων. Με το άρθρο 6 της συμφωνίας προβλέπεται ότι θα αποτρέπονται ιδιώτες από ενέργειες που υποδαυλίζουν εχθρότητα. Δηλαδή αν κάποιος επικαλείται τον εθνικοαπελευθερωτικό μακεδονικό αγώνα και τον Παύλο Μελά θα υποδαυλίζει την εχθρότητα και θα παρανομεί.

Το τρίτο ζήτημα είναι ότι ενώ η Ελλάδα, δηλαδή ο κ. Τσίπρας και οι πρόθυμοι, αναγνωρίζουν τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, το Κράτος των Σκοπίων χαρακτηρίζει την Ελληνική περιοχή με την οποία συνορεύει ως  «βόρεια περιοχή του Πρώτου Μέρους» αντί μιας ξεκάθαρης αναφοράς σε Ελληνική Μακεδονία. Είναι το άρθρο 7 , παράγραφος 2.

Ο κ. Βεσυρόπουλος, κλείνοντας την ομιλία του και απαντώντας στα διάφορα ευφυολογήματα για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε: «Τολμήστε όμως να παραπέμψετε την υπογραφή της συμφωνίας για μετά τις εκλογές. Γιατί δεν το κάνετε;  Γιατί ξέρετε ότι η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν θα κυρώσει αυτή τη συμφωνία. Γιατί δεν είμαστε ίδιοι. Γιατί για εμάς, λέξεις όπως πατρίδα και εθνική συνείδηση σημαίνουν πολλά. Και όταν θίγονται, υπάρχει μόνο μια λέξη: ΟΧΙ».