Συνέντευξη του Υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

-Τα περισσότερα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών για τον κορονοϊό εκπνέουν στο τέλος Απριλίου. Να περιμένουμε τη συνέχισή τους και τον Μάιο;

Η κυβέρνηση ενεργοποίησε μέτρα για να αντιμετωπίσει τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις από τον κορονοϊό σε επιχειρήσεις και εργαζομένους για την περίοδο που έχει ανασταλεί η οικονομική τους δραστηριότητα. Αν χρειαστεί, κάποια από αυτά τα μέτρα θα παραταθούν ή θα ενεργοποιηθούν και νέα μέτρα για το μήνα Μάιο. Δεν έχουμε ρίξει στη μάχη όλα τα όπλα που διαθέτουμε, γιατί κανείς δεν ξέρει ακόμα το χρόνο που θα απαιτηθεί για να επιστρέψουν η χώρα και η οικονομία σε μια σχετική κανονικότητα.

-Ποια  εκτιμάτε ότι θα είναι η επίπτωση του κορονοϊού στην οικονομία;

Είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει ύφεση και ο δικός μας στόχος είναι να περιοριστεί σε χαμηλά επίπεδα. Δυστυχώς, η πανδημία έπληξε δύο από τους δυναμικότερους κλάδους ανάπτυξης της οικονομίας μας, όπως είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία, και αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες στο ΑΕΠ. Η δική μας προτεραιότητα είναι να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις, να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης για να επιστρέψουμε γρήγορα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

-Θεωρείτε ότι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση είναι επαρκή;

Η κυβέρνηση έχει ήδη διαθέσει 6,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 3,5% του ΑΕΠ και κινούνται πάνω από το μέσο όρου του  2% του ΑΕΠ, που αντιστοιχούν στα μέτρα που έχουν ανακοινώσει οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχει επεκταθεί η χορήγηση του επιδόματος των 800 ευρώ, που καλύπτει πλέον το 81% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, που αντιστοιχεί σε 1,7 εκ. πολίτες. Σε όλους αυτούς παρέχεται, μεταξύ άλλων, αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία για 4 μήνες, ενώ δεν επιτρέπονται οι απολύσεις για όσους ενταχθούν στα μέτρα στήριξης. Καλύπτονται επίσης 800.000 επιχειρήσεις, που συνιστούν το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων και 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων. Είναι βραχυπρόθεσμα μέτρα με συγκεκριμένη στόχευση: να μείνει ζωντανή η οικονομία και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.

-Πρόσφατα ο κ. Τσίπρας παρουσίασε την πρόταση του Σύριζα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Ποια είναι η δική σας αποτίμηση;

Είναι εμφανής η αμηχανία αλλά και η ανησυχία του κ. Τσίπρα, που βλέπει ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού στο μεταναστευτικό αλλά και στη διαχείριση της πανδημίας έχουν τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Έχουμε ανάγκη από προτάσεις, αλλά από ρεαλιστικές προτάσεις. Οι συγκεκριμένες του κ. Τσίπρα μόνο ρεαλιστικές δεν είναι. Θα έλεγα ότι είναι μια επανάληψη του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

-Πολλές φορολογικές υποχρεώσεις μεταφέρονται στο δεύτερο μισό του έτους. Θα μπορέσουν οι φορολογούμενοι να ανταπεξέλθουν δεδομένου του ότι και η οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση;

Όταν έρθει εκείνη η ώρα, θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις περιπτώσεις με κατανόηση και ορθολογισμό. Σε όλες τις αποφάσεις μας κυρίαρχο κριτήριο θα είναι οι συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί εκείνη τη στιγμή.

-Πριν την κρίση του κορονοϊού η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει νέες μειώσεις σε φόρους, όπως στον ΕΝΦΙΑ και την εισφορά αλληλεγγύης. Τι θα γίνει με αυτές; Θα προχωρήσουν;

Αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται είναι ότι έχει δημιουργηθεί πλέον μια νέα πραγματικότητα. Όταν επιστρέψουμε σε ομαλούς ρυθμούς, τίποτα δεν θα είναι ίδιο πλέον. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο τέλος του 2019 , η χώρα σημείωσε ρυθμούς ανάπτυξης 2% και η πρόβλεψη για το 2020 ήταν ανάπτυξη 2,8%, που ήταν εφικτός στόχος. Δυστυχώς, η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση που ζούμε οδηγεί την οικονομία σε ύφεση και αλλάζει τα δεδομένα και επιβάλλει την κατάθεση ενός νέου προϋπολογισμού με αναθεωρημένους στόχους και πολιτικές. Στον πυρήνα της δικής μας πολιτικής είναι πάντα η μείωση των φόρων, όπως άλλωστε έχουμε επανειλημμένως αποδείξει και με τις μέχρι σήμερα νομοθετικές μας πρωτοβουλίες. Αυτό δεν αλλάζει. Όπου έχουμε τη δυνατότητα και το περιθώριο θα προχωράμε σε μείωση των φόρων.