Τοποθέτηση για την τροπολογία του Υπ. Οικ. στο Σ/Ν για την κύρωση σύμβασης διανομής ακινήτου – σύστασης δικαιώματος επιφανείας ακινήτου Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, ρύθμιση συναφών θεμάτων και άλλες διατάξεις

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια διαρκή και στοχευμένη προσπάθεια στήριξης της πραγματικής οικονομίας,  με στόχο να εισέλθει με τους καλύτερους δυνατούς όρους στη διαδικασία επανεκκίνησης.

Αυτή είναι η δική μας προτεραιότητα εδώ και ένα περίπου χρόνο, όταν ξεκίνησε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων, των εργαζομένων αλλά και όσων έχουν πληγεί από την πανδημία.

Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, περιέχει ρυθμίσεις που επιλύουν διαδικαστικά ζητήματα σχετικά με την αδειοδότηση έργων που συνδέονται με την μεγάλη επένδυση του Ελληνικού.

Είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει η ανάπλαση των πρώτων 85 στρεμμάτων αλλά και να υπογραφεί η τελική συμφωνία εξαγοράς των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε , από το δημόσιο και τον επενδυτή.

Με αυτό τον τρόπο θα καταβληθεί από την εταιρεία και η προκαταβολή των 300 εκατομμυρίων ευρώ  που συμπεριλαμβάνεται στο τελικό τίμημα.

Την επόμενη μέρα χρειαζόμαστε επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που να δημιουργούν υπεραξία αλλά κυρίως νέες θέσεις απασχόλησης.

Σε αυτό το νομοσχέδιο εντάχθηκε και η τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών με γενικό αριθμό 805 και ειδικό αριθμό 127, στην οποία θα ήθελα να αναφερθώ.

Είναι μία ακόμα νομοθετική παρέμβαση που στόχο έχει να στηρίξει την πραγματική οικονομία και ιδίως κλάδους που έχουν υποστεί τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας.

Ταυτόχρονα δίνεται λύση σε προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν, όπως οι αποζημιώσεις των πρώην εργαζομένων Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων που αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης.

Η καταβολή θα γίνει από το Υπουργείο Οικονομικών και απαιτείται η υποβολή αίτησης και των απαραίτητων δικαιολογητικών στη Διεύθυνση Εποπτευόμενων Φορέων του Υπουργείου Οικονομικών.

Τα ποσά που θα καταβληθούν θα είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

Δεν θα  δεσμεύονται και δεν θα συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.

Με το άρθρο 3 της τροπολογίας ενισχύεται η ρευστότητα επιχειρήσεων που έμειναν κλειστές την περίοδο των Χριστουγέννων λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Όπως είναι γνωστό, προβλέφθηκε οικονομική ενίσχυση για αυτές τις επιχειρήσεις με απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ερχόμαστε σήμερα και καθορίζουμε σαφώς, με το περιεχόμενο αυτής της τροπολογίας, ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη.

Προβλέπεται επίσης ότι τα ποσά που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις οι οποίες έμειναν κλειστές λόγω περιοριστικών μέτρων τα Χριστούγεννα του 2020, δεν θα  υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή άλλων κοινωνικών παροχών και θα εισπράττονται χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Με το άρθρο 5 της τροπολογίας παρατείνεται η ισχύς του υπερμειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. 6% για τα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής που χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.

Η συγκεκριμένη διάταξη είχε θεσμοθετηθεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου στις 20 Μαρτίου 2020 και ανανεώνεται πλέον έως τις 31-12-2021, δηλαδή μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το άρθρο 6 με το οποίο παρατείνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, η ισχύς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στις μεταφορές προσώπων και αποσκευών, στην πώληση μη αλκοολούχων ποτών καθώς και στις υπηρεσίες εστίασης με την εξαίρεση της διάθεσης αλκοολούχων ποτών από κέντρα διασκέδασης.

Παράλληλα, έως την 30η Σεπτεμβρίου 2021 παρατείνεται και η ισχύς του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεάτρων και συναυλιών.

Με το άρθρο 7, κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Υγείας, δρομολογείται πλέον η αγορά 10 ασθενοφόρων από το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του ΕΚΑΒ.

Πρόκειται για χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί στον ειδικό λογαριασμό με την επωνυμία “Είσπραξη δωρεών προς αποπληρωμή εκτάκτων δαπανών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού Covid-19’’.

Η προμήθεια των 10 ασθενοφόρων θα γίνει από το Υπουργείο Οικονομικών με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές που θα διαμορφώσει το ΕΚΑΒ.

Με το άρθρο 8 ανανεώνουμε την ισχύ των έκτακτων ευεργετικών ρυθμίσεων για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας και για το 2021.

Αυτό σημαίνει ότι η παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας θα ισχύσει και για τη φετινή χρονιά και μέχρι τις 31/10/2021.

Η εν λόγω ρύθμιση έως τώρα βοήθησε ουσιαστικά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

Η παραχώρηση αφορά  κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια.

Ειδικά για φέτος προβλέπεται έκπτωση 40%, ως μέτρο στήριξης αυτών των επιχειρήσεων, και το καταβαλλόμενο αντάλλαγμα προσδιορίζεται σε ποσοστό 60% του συμφωνηθέντος μισθώματος.

Με το άρθρο 9 ρυθμίζονται επίσης ζητήματα που σχετίζονται με την παραχώρηση με αντάλλαγμα μέχρι τρία χρόνια, και χωρίς δημοπρασία της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης, για όμορες προς τον αιγιαλό, παραλία, λιμνοθάλασσα, λίμνη ή πλεύσιμο ποταμό, επιχειρήσεις.

Πρόκειται για ξενοδοχειακά καταλύματα, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις, κέντρα αναψυχής, ναυταθλητικά σωματεία  που είναι αναγνωρισμένα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, καθώς και σε επιχειρήσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής που λειτουργούν σε όμορους προς την κοινόχρηστη έκταση χώρους.

Ο χαρακτηρισμός όμορος κατοχυρώνεται με την ύπαρξη οποιασδήποτε μορφής δρόμου μεταξύ κοινόχρηστων εκτάσεων και των χώρων που δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις.

Τέλος με το άρθρο 10, παρατείνεται για ένα ακόμα χρόνο, έως 24/04/2022, η προθεσμία υποβολής αίτησης από φορείς και επιχειρήσεις, για υφιστάμενα  έργα σε χώρους αιγιαλού τα οποία μπορούν να νομιμοποιηθούν για κοινωφελείς και αναπτυξιακούς σκοπούς, έτσι ώστε με την αίτηση αυτή, να τους παραχωρηθεί η χρήση.

Επίσης θα αναφερθώ στην Τροπολογία με γενικό αριθμό 818 και ειδικό αριθμό 140 που κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το άρθρο 79 του Νόμου 4764 του 2020 υπήρξε αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των κερδών  των τυχερών παιγνίων που διεξάγονται με στήλες.

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 79, τα κέρδη αυτά υποβάλλονται πλέον σε φόρο ανά δελτίο παιχνιδιού αντί ανά στήλη παιχνιδιού, όπως προβλεπόταν.

Με την τροπολογία, ως δελτίο νοείται ένα ή περισσότερα στοιχήματα που υποβάλλονται από τον παίκτη στο ίδιο χρονικό σημείο.

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται επίσης ότι ειδικά για φέτος, τα  χρηματικά ποσά που λαμβάνουν τα αθλητικά σωματεία, από τα φορολογικά έσοδα των κερδών από τυχερά παιχνίδια, θα είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

Δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται µε βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη τροπολογία εξορθολογίζει το πλαίσιο, συγκεκριμενοποιεί το ακριβές πεδίο φορολόγησης των κερδών από τα δελτία τυχερών παιχνιδιών και διασφαλίζει ότι τα ποσά που λαμβάνουν οι αθλητικές ομάδες θα είναι ακατάσχετα και ανεκχώρητα, γεγονός που θα συμβάλλει στην εκπλήρωση του σκοπού τους και την ανάπτυξη του αθλητικού ιδεώδους.

Θα μου επιτρέψετε μια μικρή αναφορά στην τροπολογία με γενικό αριθμό 806 και με ειδικό αριθμό 128, αναφορικά με το πρόβλημα λειτουργίας που αντιμετώπιζαν οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, αφού δεν μπορούσαν να γίνουν γενικές συνελεύσεις λόγω περιοριστικών μέτρων.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούσε να εγκριθεί ο προϋπολογισμός των οργανισμών αυτών, κομβικό ζήτημα για τη λειτουργία τους.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα έλαβαν χώρα διεξοδικές συζητήσεις στις οποίες κατατέθηκαν προτάσεις προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι προτάσεις αυτές βλέπω με μεγάλη ικανοποίηση ότι λαμβάνουν τη μορφή μιας νομοθετικής ρύθμισης που δίνει ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα αφού παρέχει τη δυνατότητα στους κατά τόπους περιφερειάρχες να παρατείνουν τη θητεία των υφιστάμενων διοικητικών συμβουλίων μέχρι να εκλεγούν νέα.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μπορεί να υπάρξει πλέον απόφαση για την έγκριση του προϋπολογισμού αυτών των οργανισμών μέσω τηλεδιάσκεψης ή δια περιφοράς, κάτι το οποίο δίνει επίσης τη δυνατότητα στους τοπικούς οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων να προχωρήσουν σε πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Όπως έχω επισημάνει πολλές φορές, η διαχείριση της πανδημίας, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων που αυτή έχει στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα αλλά και ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας, απαιτούν σχέδιο και υπευθυνότητα.

Τα δυο αυτά στοιχεία  τα διαθέτει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι δύο στοιχεία που αναγνωρίζονται και αποτιμώνται θετικά από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, όσο και αν αυτό προκαλεί δυσαρέσκεια σε κάποιους.