Ομιλία στην Ολομέλεια για τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Η διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα έχει ήδη ξεκινήσει.

Οι γρήγοροι ρυθμοί με τους οποίους διεξάγεται ο εμβολιασμός του πληθυσμού αλλά και το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων, δημιουργεί μια νέα εικόνα.

Είναι λογικό όσοι επένδυσαν στην καταστροφολογία να μην αισθάνονται άνετα με την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ιδιαίτερα όταν διαπιστώνουν ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στον Πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση, παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα, η κυβέρνηση πέραν των άλλων μέτρων, διέθεσε 40 δισεκατομμύρια ευρώ στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ρευστότητας, προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, η οικονομία αλλά και η κοινωνία.

Και η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται.

Αποτυπώνεται εκτός από τα μέτρα ρευστότητας και στη μείωση των φόρων, που αποτελούν τον πυρήνα της πολιτικής αυτής της κυβέρνησης.

Αποτυπώνεται στις διαρκείς νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Αποτυπώνεται και στην τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών με γενικό αριθμό 874 και ειδικό αριθμό 152, στην οποία περιλαμβάνονται διατάξεις με αναμφισβήτητα θετικό πρόσημο.

Ένα ουσιαστικό μέτρο αφαίρεσης φορολογικών βαρών που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου.

Με το πρώτο άρθρο της τροπολογίας, επαναφέρεται στο 55% από το 100% που είχε επιβληθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η προκαταβολή του φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα για τα φυσικά πρόσωπα, σε μόνιμη βάση από το φορολογικό έτος 2020.

Ανάλογα προβλέπεται και μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80% από το φορολογικό έτος 2021 σε μόνιμη βάση.

Ειδικά για το φορολογικό έτος  2020, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, η προκαταβολή φόρου μειώνεται κόμη περισσότερο, στο 70%.

Με το δεύτερο άρθρο της τροπολογίας, υλοποιείται μία ακόμα δέσμευση της κυβέρνησης για τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.

Με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που καταθέσαμε ως κυβέρνηση, προχωρήσαμε στην πρώτη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24% και σήμερα, υλοποιώντας την εξαγγελία του Πρωθυπουργού, προχωρούμε σε νέα μείωση του στο 22%, που θα τεθεί σε ισχύ από το φορολογικό έτος 2021.

Η κυβέρνηση υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Να υπενθυμίσω επίσης ότι πλέον για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες και για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από το φορολογικό έτος 2020 καθιερώθηκε εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής 9%  αντί για το 22% που ίσχυε.

Ουσιαστικό μέτρο φορολογικής ελάφρυνσης είναι και αυτό που περιλαμβάνεται στο άρθρο 3 της τροπολογίας.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι αναστέλλεται η εισφορά αλληλεγγύης και για το φορολογικό έτος 2021 για όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, με  εξαίρεση τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία στο δημόσιο τομέα και τις συντάξεις.

Ωφελούμενοι είναι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι αγρότες.

Για το φορολογικό έτος 2022 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης τα εισοδήματα από μισθούς του ιδιωτικού τομέα.

Με το άρθρο 4 της τροπολογίας καθορίζεται ότι  το συνολικό ποσό της ωφέλειας των  φαρμακευτικών εταιρειών που προέρχεται μέσω της αυτόματης επιστροφής (του λεγόμενου clawback) κατανέμεται ισόποσα εντός πέντε φορολογικών ετών.

Η κατανομή του ξεκινά  από το φορολογικό έτος εντός του οποίου προκύπτει η ωφέλεια και το μέτρο αυτό θα ισχύει από το φορολογικό έτος 2020 και για τα επόμενα χρόνια.

Το άρθρο 5 στοχεύει στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τρίτους, μια διαδικασία που πρέπει να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί.

Προβλέπεται ότι  για τους ΟΤΑ που δεν εξοφλούν τις οφειλές τους προς τρίτους (έως την ημερομηνία που ορίζεται με απόφαση)  τότε θα παρακρατείται το 60% από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους  που καταβάλλει το κράτος προς τους ΟΤΑ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Και η δεύτερη τροπολογία με γενικό αριθμό 871 και ειδικό αριθμό 149, περιέχει ουσιαστικά και συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, όπως:

Η επέκταση της πλήρους απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου, για τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές με κρατική εντολή και για το μήνα Μάιο.

Σημειώνεται ότι για τους ιδιοκτήτες ακινήτων προβλέπεται η απευθείας καταβολή στον τραπεζικό τους λογαριασμό του 80% του μηνιαίου μισθώματος για τα φυσικά πρόσωπα και του 60% για τα νομικά πρόσωπα.

Παράλληλα, για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα έκπτωσης ενοικίου 40% για την κύρια κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι η προμήθεια ασθενοφόρων από δωρεές ιδιωτών απαλλάσσεται από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ενόψει των ειδικών αναγκών που διαμορφώθηκαν από την πανδημία.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Πριν από δύο μέρες εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για την εστίαση.

Το άνοιγμα του τουρισμού, το σταδιακό άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, η αύξηση των καταθέσεων, η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, δημιουργούν ένα νέο, αισιόδοξο κλίμα.

Το κλίμα αυτό το έχει ανάγκη η χώρα, το έχουν ανάγκη οι πολίτες.

Μια μικρή μειοψηφία μπορεί να κινείται στη σφαίρα της καταστροφολογίας, να εμφανίζει δυσανεξία απέναντι στην επιστροφή στην κανονικότητα και στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η μεγάλη όμως πλειοψηφία των πολιτών, έχει τα μάτια της στραμμένα στην επόμενη μέρα.

Αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Και είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε αυτό το κλίμα, για να στηρίξουμε την οικονομία και την κοινωνία.

Το δικό μας μήνυμα είναι θετικό.

Γιατί η ελληνική κοινωνία έχει απορρίψει τον διχασμό, αναζητεί πλέον το θετικό μήνυμα για την επόμενη μέρα.

Αυτό είναι το μήνυμα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.