- 26/07/2021
- Posted by: vesiropoulos
- Κατηγορία: Άρθρα
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει απόλυτη συναίσθηση της πραγματικότητας και των ιδιαίτερα δυσμενών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία.
Αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των νοικοκυριών που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Πέρα από τα μέτρα στήριξης, ύψους 41 δις ευρώ, που έχουν υλοποιηθεί και συνεχίζουν να υλοποιούνται από την αρχή της πανδημίας, στόχος μας είναι η επιστροφή στην κανονικότητα να ισχύει για όλους.
Από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021 δημιουργήθηκαν οφειλές και επιδίωξη της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου είναι να διευκολυνθούν οι πολίτες στην αποπληρωμή αυτών των οφειλών, να μην δημιουργηθεί μια νέα γενιά που να τελεί υπό το βάρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Διαμορφώσαμε ένα αρχικό πλαίσιο ρυθμίσεων σε 24 και 48 δόσεις το οποίο, λόγω των συνθηκών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, έπρεπε να επικαιροποιηθεί με τη δημιουργία ενός ακόμη νεότερου πλαισίου ρυθμίσεων.
Με τη νέα ρύθμιση οφειλών, μπορούν να ρυθμιστούν οι οφειλές της περιόδου της πανδημίας ακόμα και σε 72 δόσεις.
Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει τις 36 δόσεις, η εξόφληση των οφειλών γίνεται άτοκα ενώ στην περίπτωση των 72 δόσεων υπάρχει ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 2,5%.
Η πρώτη δόση της νέας ρύθμισης θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 ενώ το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ορίζεται σε 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1000 ευρώ και σε 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο.
Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:
– Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι από την πανδημία.
-Φυσικά πρόσωπα που η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη στο διάστημα μεταξύ 01/03/2020 έως 31/07/2021, όσοι έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού, όσοι έλαβαν μειωμένο μίσθωμα, όσοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» αλλά και όσοι εγγράφηκαν στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ, το ίδιο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε ήδη επεξεργαστεί, δικαιούχοι της νέας ρύθμισης είναι 134.455 νομικά πρόσωπα, 392.785 φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα και 299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έχουν δημιουργήσει μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ προς τη φορολογική αρχή την εν λόγω περίοδο και ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες πληττομένων. Ουσιαστικά μιλάμε για πάνω από 820.000 δικαιούχους.
Με την υπαγωγή στη ρύθμιση χορηγείται άμεσα φορολογική ενημερότητα για κάθε νόμιμη χρήση ενώ αναστέλλονται κατασχέσεις και μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.
Ταυτόχρονα παρέχεται η δυνατότητα αναβίωσης των ευεργετικών ρυθμίσεων των 100 και των 120 δόσεων, για όσους πληττόμενους απώλεσαν τη συγκεκριμένη ρύθμιση την περίοδο από την 01/03/2020 έως 31/07/2021, οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν εκ νέου σε αυτές τις ρυθμίσεις με τους όρους και τις προϋποθέσεις της αρχικής ρύθμισης και με δυνατότητα αναβίωσης της ρύθμισης αυτής με όλα τα ευεργετήματά της, όπως η αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, αρκεί να καταβάλουν τις δόσεις του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.
Το ίδιο ισχύει και για τη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Στο πρόσφατο παρελθόν, η πολιτική της υπερφορολόγησης που υιοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , οδήγησε σε εκτίναξη των φορολογικών οφειλών των πολιτών από τα 75 δισ. στα 105 δισ. ευρώ.
Εμείς φροντίζουμε ώστε οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να δουλέψουν απαλλαγμένοι από την απειλή των κατασχέσεων και των αναγκαστικών μέτρων.
Για αυτό άλλωστε, από τις πρώτες ημέρες της θητείας μας, δημιουργήσαμε ένα νέο και βελτιωμένο πλαίσιο 120 δόσεων για τις οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Για αυτό και στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού διαμορφώσαμε ένα νέο πλαίσιο συνολικής ρύθμισης οφειλών, που περιλαμβάνει και τις οφειλές προς τις τράπεζες, σε 240 και 420 δόσεις.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ρύθμιση για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας σε 36 ή 72 δόσεις, που σύντομα θα ψηφιστεί από τη Βουλή και θα γίνει νόμος του Κράτους.
Γιατί το είπαμε και το εννοούμε απόλυτα: στην επόμενη μέρα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, όλοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν το αύριο με ελπίδα και αισιοδοξία.