Ομιλία στο Σ/Ν για εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Το θεσμικό και μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που θα δώσουν συγκριτικό πλεονέκτημα στη χώρα μας στο μέλλον και ιδιαίτερα σε κρίσιμους τομείς.

Όσοι είχαν και έχουν επενδύσει στην καταστροφολογία και στον λαϊκισμό, βλέπουν τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται και τις εξελίξεις αλλά και την ίδια την κοινωνία, να τους προσπερνούν.

Πέρα όμως από το μεταρρυθμιστικό έργο, η κυβέρνηση συνεχίζει τις παρεμβάσεις για να διευκολύνει την επιστροφή στην κανονικότητα όλων των Ελλήνων πολιτών.

Χωρίς αποκλεισμούς.

Έλαβα το λόγο για να αναφερθώ σε μία ακόμα σειρά παρεμβάσεων προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίες αποτυπώνονται στην τροπολογία με γενικό αριθμό 1035 και με ειδικό αριθμό 21 που κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών.

Τα δύο πρώτα άρθρα της τροπολογίας έχουν ως σημείο αναφοράς τη νέα ρύθμιση για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν από το Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021, δηλαδή κατά την περίοδο της πανδημίας αλλά και την αναβίωση των παλαιότερων ρυθμίσεων των 100 και των 120 δόσεων, καθώς και του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Συγκεκριμένα με το άρθρο 1 της τροπολογίας παρέχεται η δυνατότητα να ρυθμιστούν οι οφειλές της περιόδου της πανδημίας ακόμα και σε 72 δόσεις.

Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει τον αριθμό των 36 δόσεων, η εξόφληση των οφειλών γίνεται άτοκα, ενώ στην περίπτωση των 72 δόσεων υπάρχει ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 2,5%.

Η διαμόρφωση των δεδομένων και των συνεπειών της πανδημίας, δημιούργησε την ανάγκη βελτίωσης αυτού του πλαισίου.

Άλλωστε αυτή η κυβέρνηση διακρίνεται από ρεαλισμό και πραγματισμό, τα δύο αυτά στοιχεία καθοδήγησαν μέχρι σήμερα τις πρωτοβουλίες της για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας με 41 συνολικά δισεκατομμύρια ευρώ από την αρχή της πανδημίας.

Σημειώνω ότι η πρώτη δόση της νέας ρύθμισης θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022 και το ελάχιστο ποσό της  μηνιαίας δόσης ορίζεται σε 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1000 ευρώ και σε 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο.

Δικαιούχοι αυτής της νέας ευνοϊκής ρύθμισης είναι:

1ον – Φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν χαρακτηριστεί πληγέντες από την πανδημία,

2ον – φυσικά πρόσωπα που η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη στο διάστημα μεταξύ 01/03/2020 έως 31/07/2021,

3ον – όσοι  έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού,

4ον – όσοι έλαβαν  μειωμένο μίσθωμα,

5ον– όσοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» και

6ον όσοι εγγράφηκαν στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Προβλέπεται επίσης ότι με την υπαγωγή στη ρύθμιση και για όσο αυτή τηρείται, χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για κάθε νόμιμη χρήση ενώ αναστέλλονται κατασχέσεις και μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

Το άρθρο 2 της τροπολογίας έχει ως σημείο αναφοράς οφειλέτες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληγέντες από την πανδημία και οι οποίοι έχασαν τις ρυθμίσεις των 100 και των 120 δόσεων κατά την περίοδο από την 1η Μαρτίου του 2020 έως την 31η Ιουλίου του 2021.

Για όλους αυτούς θεσπίζεται η αναβίωση της ρύθμισης των 100 και των 120 δόσεων, με τους ίδιους όρους και τις προϋποθέσεις της αρχικής ρύθμισης και με δυνατότητα αναβίωσης της ρύθμισης αυτής με όλα τα ευεργετήματά της, όπως η αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών.

Η αναβίωση ενεργοποιείται με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, μαζί με τη δόση του Σεπτεμβρίου.

Το ίδιο ισχύει και για τη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Το επόμενο άρθρο της τροπολογίας, το άρθρο 3, περιλαμβάνει ένα ακόμα μέτρο διευκόλυνσης για τους πολίτες.

Με το συγκεκριμένο άρθρο δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ για το 2021 σε 6 ισόποσες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται τον Σεπτέμβριο του 2021 και την τελευταία δόση τον Φεβρουάριο του 2022.

Με το άρθρο 4 χορηγείται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ στην Ιερά Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά.

Η απαλλαγή αυτή αποτελεί ένδειξη αναγνώρισης και έμπρακτου σεβασμού στην αρχαιότερη χριστιανική μονή, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της ερήμου της Χερσονήσου Σινά και η οποία είναι αναγνωρισμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, αλλά και αποτελεί, παράλληλα, και ένα μέτρο στήριξης του έργου και της συνέχειάς της στη διαδρομή του χρόνου.

Θέλοντας να στηρίξουμε την αγορά ακινήτων, με το επόμενο άρθρο, δίνουμε τη δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας υποβολής αίτησης των κατασκευαστών οικοδομών για την υπαγωγή σε καθεστώς αναστολής ΦΠΑ σχετικά με την παράδοση ακινήτων, μέχρι την 31/12/2021 για άδειες που έχουν εκδοθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2021.

Ένα μέτρο με ουσιαστικό κοινωνικό χαρακτήρα συμπεριλαμβάνεται στο άρθρο 6 της τροπολογίας με το οποίο υπάγονται οι απινιδωτές, στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%, μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Οι απινιδωτές αποτελούν απαραίτητες ιατρικές συσκευές για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, γεγονός που συνηγορεί στην υπαγωγή τους στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Με την επόμενη διάταξη, αποτυπώνεται η έμπρακτη στήριξη μας στον αθλητισμό, έναν κλάδο που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία.

Η στήριξη μας αυτή εκφράζεται με την επέκταση για ένα χρόνο ακόμη, μέχρι και τον Ιούνιο του 2022, της εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στα εισιτήρια των αθλητικών αγώνων.

Με το άρθρο 8 της τροπολογίας, δίνεται η δυνατότητα για τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν δήλωση φόρου εισοδήματος μέχρι τις 27 Αυγούστου, να έχουν την έκπτωση φόρου 3% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του προκύπτοντος ποσού φόρου μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μηνός Αυγούστου.

Το άρθρο 9 της τροπολογίας, έρχεται για να καλύψει το θεσμικό κενό που υπάρχει σε σχέση με τη διαπίστωση των εκπομπών ρύπων κατά τις διαδικασίες τελωνισμού αυτοκινούμενων τροχόσπιτων από τις τελωνειακές αρχές.

Με τη διάταξη που φέρνουμε προς ψήφιση, καθιερώνεται για τα  αυτοκινούμενα τροχόσπιτα ενιαία ειδική κλίμακα προσαύξησης των συντελεστών τέλους ταξινόμησης του άρθρου 121 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα για λόγους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η ειδική αυτή κλίμακα διαρθρώνεται με βάση τις πληρούμενες προδιαγραφές ορίων εκπομπών ρύπων (EURO) και εφαρμόζεται ανεξάρτητα από τις λοιπές προβλεπόμενες προσαυξήσεις για τον προσδιορισμό του αναλογούντος τέλους ταξινόμησης.

Με το τελευταίο άρθρο της τροπολογίας τροποποιούνται διατάξεις για  την πρόληψη της αφερεγγυότητας που περιέχονται στο νόμο 4738 του 2020.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Πιστεύω ότι το σύνολο των άρθρων της τροπολογίας στην οποία αναφέρθηκα θα αποτελέσει πεδίο συναίνεσης όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει, όπως διαπιστώνετε, να λαμβάνει μέτρα ουσιαστικής στήριξης και διευκόλυνσης των πολιτών.

Για εμάς, η επιστροφή όλων στην κανονικότητα αποτελεί κυρίαρχη και συνειδητή επιλογή.

Εκτιμώ ότι το περιεχόμενο της τροπολογίας, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ψήφισης της από το σύνολο του κοινοβουλίου.