Τοποθέτηση στην Ολομέλεια για ζητήματα Φορολογικής Πολιτικής

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θα τοποθετηθώ στην Ολομέλεια για όλα τα μέτρα που άπτονται της αρμοδιότητάς μου, του Υπουργείου Οικονομικών, με αρμοδιότητα τη φορολογική πολιτική, αλλά να διευκρινίσω λίγο κάτι που είπε ο κύριος συνάδελφος προηγουμένως για τον ΕΝΦΙΑ, για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Είπατε, κύριε συνάδελφε, ότι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ μόνο οι άμεσα πληττόμενοι και όχι οι έμμεσα.

Δεν κατάλαβα τι θέλετε να πείτε.

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το σημαντικό μέτρο στήριξης, που αποτελεί η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2021, 2022 και 2023, αφορά όλα τα ακίνητα που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, όπως ορίζεται στο άρθρο 16 της ΠΝΠ.

Η απαλλαγή αφορά στα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν μετά τις 27 Ιουλίου.

Η απαλλαγή επεκτείνεται και στα αγροτεμάχια, που οι ιδιοκτήτες τους είναι κάτοχοι βεβαίωσης καταστροφής από τα κατά τόπους αρμόδια Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται με βάση τις αιτήσεις που υποβάλλονται στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ στη διαδικτυακή πύλη “arogi.gov.gr”.

Με δεδομένο το εύρος των καταστροφών στην περιοχή της βόρειας Εύβοιας, η κυβέρνηση θέσπισε και την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το έτος 2021 στο σύνολο των ακινήτων που βρίσκονται στο Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, και στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού.