Τοποθέτηση για τροπολογία στο Σ/Ν για ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Η Κυβέρνηση συνεχίζει να προχωρά σε διαρκείς θεσμικές παρεμβάσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιστροφή στην κανονικότητα όλων των πολιτών αλλά και να στηριχθούν έμπρακτα όσοι το έχουν ανάγκη.

Η διαδικασία αυτή των θεσμικών παρεμβάσεων δεν έχει στατικά αλλά δυναμικά χαρακτηριστικά.

Έχουμε πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας, των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και ιδιαίτερα αυτοί που έχουν πληγεί είτε από την πανδημία είτε από τις φυσικές καταστροφές.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η τροπολογία με γενικό αριθμό 1045 και με ειδικό αριθμό 71 που κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια.

Η τροπολογία αυτή περιέχει δύο άρθρα με συγκεκριμένη στόχευση.

Το πρώτο άρθρο συνδέεται με την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και για το έτος 2021, των ακινήτων που βρίσκονται στις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στις 23 και 24 Ιουλίου του έτους 2018.

Όπως είναι γνωστό είχε χορηγηθεί απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και για τα έτη 2018, 2019 και 2020.

Η Κυβέρνηση όμως έκρινε ότι δεν έχουν διαφοροποιηθεί οι συνθήκες εκείνες που επέβαλαν τη στήριξη αυτών των ανθρώπων.

Δεν έχουν αμβλυνθεί πλήρως οι συνέπειες για τους πολίτες που είδαν τις περιουσίες τους να υφίστανται ζημίες.

Και για αυτό το λόγο προχωρήσαμε στην επέκταση της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, για τους πυρόπληκτους πολίτες των συγκεκριμένων περιοχών και για το 2021.

Είναι ένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης και φορολογικής ελάφρυνσης.

Το δεύτερο άρθρο της τροπολογίας συνδέεται με την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, που θεσπίστηκε ώστε όλοι οι πολίτες να διευκολυνθούν και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Με τις διατάξεις που περιέχονται στο άρθρο 2 της τροπολογίας, παρατείνεται μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Ταυτόχρονα παρατείνεται και το χρονικό πλαίσιο για την καταβολή του φόρου εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, η καταβολή του  φόρου θα πραγματοποιηθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, με τις δύο πρώτες δόσεις να καταβάλλονται μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.

Από εκεί και πέρα, σε ότι αφορά στα μέλη εταιρειών με απλογραφικά βιβλία, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, εταίροι ομόρρυθμων εταιρειών, ετερόρρυθμων εταιρειών ή αστικών εταιριών, έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τη φορολογική τους δήλωση έως τις 15 Σεπτεμβρίου και να πληρώσουν την πρώτη δόση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Πρόκειται για ρυθμίσεις που στοχεύουν στη διευκόλυνση πολιτών και επιχειρήσεων.

Στην ίδια άλλωστε κατεύθυνση κινήθηκε και η θεσμική παρέμβαση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση, τον περασμένο Ιούλιο, για  την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε 6 δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Πιστεύω ότι το περιεχόμενο της τροπολογίας αποτελεί πεδίο συναντίληψης και συμφωνίας όλων των πολιτικών δυνάμεων, και αυτό  μπορεί να εκφραστεί και με την υπερψήφισή της.

Όπως ανέφερα και στην αρχή της ομιλίας μου, η Κυβέρνηση διαρκώς επικαιροποιεί τις θεσμικές της παρεμβάσεις με μέτρα που στοχεύουν στη στήριξη των πολιτών και στην ομαλή επιστροφή όλων στην κανονικότητα.