Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, μειώνει τους φόρους

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε ένα νέο πλέγμα μέτρων το οποίο αποτυπώνει τον κεντρικό πυρήνα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης που είναι η μείωση των φόρων.

Είναι πολύ δύσκολο για τον Σύριζα, που ως κυβέρνηση επέβαλε 29 φόρους, να αποδεχθεί το γεγονός ότι η κυβέρνησή μας παραμένει πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο ενεργοποιούνται μέτρα όπως:

 • Από 01/10/2021 η αύξηση του αφορολογήτου ορίου του φόρου για τις γονικές παροχές ή δωρεές, ακίνητης και κινητής περιουσίας μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ.

Ωφελούμενοι είναι σύζυγοι, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς.

Συγκεκριμένα το μέτρο αφορά γονική παροχή ανά γονέα προς κάθε τέκνο ξεχωριστά.

Μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητες οι γονικές παροχές μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ και από εκεί και πέρα υπήρχε κλιμακούμενος φόρος.

Αυτό σημαίνει ότι μια γονική παροχή ακινήτου, από γονέα σε τέκνο, αξίας 600.000 ευρώ θα επιβαρυνόταν πριν με φόρο 16.500 ευρώ ενώ πλέον ο φόρος θα είναι μηδενικός.

Δωρεά ακίνητης περιουσίας από παππού σε εγγονό αξίας 300.000 ευρώ, σήμερα έχει φόρο 1.500 ευρώ ενώ από τον Οκτώβριο του 2021 θα έχει μηδενικό φόρο.

Θα πρέπει να καταστεί σαφές, ότι εκτός από την ακίνητη περιουσία, το μέτρο αυτό αφορά και τη μεταβίβαση κινητής περιουσίας δηλ. χρηματικών ποσών, μετοχών κ.ά., με γονική παροχή ή δωρεά προς συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς.

Μέχρι σήμερα η χρηματική γονική παροχή ή δωρεά επιβαρυνόταν από το πρώτο ευρώ με 10% φόρο. Από 01/10/2021 θα είναι αφορολόγητη.

Ενδεικτικά μία χρηματική γονική παροχή ή δωρεά αξίας 200.000 ευρώ από ένα γονέα προς το παιδί του επιβαρυνόταν με φόρο 20.000 ευρώ, ενώ πλέον ο φόρος θα είναι μηδενικός.

Εξυπακούεται ότι σε κάθε περίπτωση οι εν λόγω χρηματικές γονικές παροχές ή δωρεές πραγματοποιούνται μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

 • Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 24% στο 22% σε μόνιμη βάση.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παρέλαβε το συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων στο 28%, τον μείωσε αρχικά το 2019 στο 24% και τώρα προχωρά σε νέα μείωση στο 22%.

Πρακτικά ένα νομικό πρόσωπο με κέρδη 20.000 ευρώ έπρεπε να καταβάλει επί Σύριζα φόρο 5.600 ευρώ.

Με τις διαδοχικές μειώσεις του φορολογικού συντελεστή από την κυβέρνησή μας θα καταβάλλει πλέον μειωμένο φόρο κατά 1.200 ευρώ.

 • Επέκταση της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και για το 2022.

Πρόκειται για ένα μέτρο σημαντικής φορολογικής ελάφρυνσης με ωφελούμενους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, τους αγρότες, όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η συνολική φορολογική επιβάρυνση όλων αυτών των ανθρώπων από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, την οποία ο Σύριζα μετέτρεψε σε μόνιμο φόρο, θα ήταν 767 εκ. ευρώ για το 2022.

Παράλληλα στα μέτρα των φορολογικών ελαφρύνσεων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

 • Η μόνιμη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τις ζωοτροφές που προορίζονται για ζωική παραγωγή από το 13% στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%.
 • Η παράταση της ισχύος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια των κινηματογράφων και στο τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022.
 • Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από 24% σε 13%, από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι τον Ιούνιο του 2022.
 • Η κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου του 2022, του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας για τους νέους έως 29 ετών και η μείωση του για όλους τους άλλους πολίτες στο 10% από 12% έως 20% που κυμαινόταν μέχρι σήμερα ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού.
 • Η αναστολή πληρωμής έως τον Ιούνιο του 2022, του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης το οποίο ανέρχεται στο 10% του μηνιαίου λογαριασμού.
 • Η αύξηση κατά 20% του ποσού ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί τον Δεκέμβριο του 2021, το οποίο, με πρωτοβουλία της Κυβέρνησής μας, για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2020 αφορά και άλλες μορφές καυσίμων υλών πέραν του πετρελαίου θέρμανσης, όπως φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ).
 • Η μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου κατά 50% από την 1η Οκτωβρίου 2021.

Πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο που αφορά όλες τις επιχειρήσεις.

 • Η προσαύξηση της έκπτωσης έως 100% από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των δαπανών που συνδέονται με την πράσινη οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιοποίηση.
 • Η έκπτωση φόρου της τάξης του 30% σε ετήσια βάση για τρία χρόνια για τις επιχειρήσεις που συγχωνεύονται.

Ένα ακόμη ουσιαστικό μέτρο είναι η ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η οποία αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής μας.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μείωση του ποσοστού επιστροφής όλων των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης. Συγκεκριμένα η δυνατότητα επιστροφής θα κυμανθεί από το 25% έως το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Επισημαίνεται ότι έχει ήδη θεσπιστεί έκπτωση 15% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού προς επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής έως 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η διαφορά ανάμεσα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και την κυβέρνηση Τσίπρα είναι ότι ο Σύριζα την περίοδο 2015-2019 ακολούθησε μια πολιτική ακραίας υπερφορολόγησης.

Αντίθετα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εδώ και δύο χρόνια, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, εφαρμόζοντας στην πράξη μια πολιτική μείωσης των φόρων που αφορά όλη την κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

 

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ