Διαρκής η μείωση των φόρων στην ακίνητη περιουσία εδώ και δυόμισι χρόνια

«Η φορολογική αντιμετώπιση της ακίνητης περιουσίας, μετά τον Ιούλιο του 2019, έχει αλλάξει ριζικά. Υπάρχει μια διαρκής μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων» επισήμανε ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος μιλώντας σε εκδήλωση της ΠΟΜΙΔΑ στη Βέροια.

Ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2019, η πολιτική της υπερφορολόγησης είχε αρνητικές συνέπειες στην αγορά ακινήτων. Παράλληλα, ο Υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη δεύτερη μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ, παρά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στο 60% των προϋπαρχουσών τιμών ζώνης.

Με τη δεύτερη μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%, με εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών, υλοποιούμε συνολική μείωση κατά  35% του ΕΝΦΙΑ στα Φυσικά Πρόσωπα σε σχέση με το 2018, υπερκαλύπτοντας την προεκλογική μας δέσμευση για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στα Φυσικά Πρόσωπα.

Ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για μία συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ της τάξης των 860 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ που παραλήφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Με τη νέα μείωση που πρόσφατα ψηφίστηκε με το νόμο 4916/2022, το 80% των πολιτών, δηλαδή 8 στους 10 φορολογούμενους θα δουν νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ στα εκκαθαριστικά τους. Αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένα παραδείγματα που αφορούν στην Ημαθία, σε περιοχές που ενώ υπήρξε αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η αύξηση αυτή δεν οδήγησε σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ όπως ανέμεναν κάποιοι. Αντίθετα με τη νέα νομοθετική παρέμβαση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν ακόμα λιγότερο φόρο.

Τόνισε επίσης ότι:

  • Καταργήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος για τα φυσικά πρόσωπα και άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού του κύριου φόρου.
  • Διορθώθηκαν στρεβλώσεις και αδικίες του παρελθόντος, με στόχο έναν φόρο πιο ορθολογικό και αναλογικό, μέσω της μείωσης των συντελεστών του κύριου φόρου τόσο σε κτίσματα όσο και σε οικόπεδα καθώς και της ενοποίησης των κλιμακίων υπολογισμού φόρου κτισμάτων και οικοπέδων για χαμηλές και μεσαίες τιμές ζώνης . Οι αλλαγές αυτές αφορούν τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα.
  • Θεσπίστηκε η πάγια δυνατότητα αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε 10 δόσεις, από 6 που ήταν ως σήμερα.

Αναφορικά με τις εκπτώσεις του φόρου, μεταξύ άλλων, αυξάνονται οι συντελεστές έκπτωσης του φόρου των φυσικών προσώπων για τη μικρομεσαία ιδιοκτησία. Ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, σημείωσε ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι εκπτώσεις από τον φόρο για τους φορολογούμενους με οικονομική αδυναμία πληρωμής, καθώς και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ανέφερε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η  απλοποίηση της διαδικασίας μεταβίβασης των ακινήτων, προκειμένου όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων να γίνονται να γίνονται αυτοματοποιημένα, σε λιγότερο χρόνο ελαχιστοποιώντας τις επισκέψεις των πολιτών σε υπηρεσίες.

Ο κ. Βεσυρόπουλος, ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφέροντας:

«Μόνιμη και σταθερή δέσμευση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, όποτε προκύπτει σχετικός διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος. Και αυτό αποτελεί συνειδητή επιλογή μας. Δεν έχει συγκυριακά αλλά μόνιμα χαρακτηριστικά, καθώς οδηγεί σε μια οικονομία που αναπτύσσεται, ενισχύει την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα, στηρίζει τους πολίτες και την κοινωνία».