Η Νέα Δημοκρατία ήταν και θα συνεχίσει να είναι δίπλα στον πολίτη

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες

Το 14ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας έρχεται για να επιβεβαιώσει τη συνέχεια και τη δυναμική αυτής της παράταξης.
Η πολυεπίπεδη παγκόσμια κρίση που βιώνουμε  δεν αφήνει ανεπηρέαστη καμία χώρα.
Τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρωτοφανείς κρίσεις και πρωτόγνωρες καταστάσεις.
Η έλευση της πανδημίας δεν είχε μόνο επιπτώσεις στο υγειονομικό επίπεδο που έπρεπε να αντιμετωπιστούν.

Υπήρξαν επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, επιπτώσεις που αν δεν τις είχαμε αντιμετωπίσει θα απειλούσαν την κοινωνική συνοχή και σταθερότητα. Αυτή η κυβέρνηση όμως στάθηκε δίπλα στον πολίτη, στήριξε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με πάνω από 43 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή η κυβέρνηση, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, εδώ και τρία χρόνια επιβεβαιώνει στην πράξη ότι η πολιτική της μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων δεν είναι απλά εφικτή. Γίνεται πράξη.

Υπενθυμίζω ότι:

 • Είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στα Φυσικά Πρόσωπα.
 • Τον πρώτο κιόλας μήνα της διακυβέρνησής μας το 2019, μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22%.

Με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, προχωρήσαμε σε δεύτερη μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%, με εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών, υλοποιώντας συνολική μείωση κατά 35% του ΕΝΦΙΑ στα Φυσικά Πρόσωπα σε σχέση με το 2018 και υπερκαλύπτοντας την προεκλογική μας δέσμευση.

Σε απόλυτους αριθμούς μιλάμε για συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ σε Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα της τάξης των 860 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ που παραλάβαμε.

 • Προχωρήσαμε σε μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 28% στο 22% και μάλιστα σε μόνιμη βάση.
 • Μειώσαμε την  προκαταβολή φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80% από το φορολογικό έτος 2021 σε μόνιμη βάση.
 • Θεσπίσαμε την επαναφορά στο 55% από το 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα για τα φυσικά πρόσωπα σε μόνιμη βάση, από το φορολογικό έτος 2020.
 • Αυξήσαμε το αφορολόγητο όριο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και ανεξάρτητα από τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων.
 • Θεσπίσαμε για τα φυσικά πρόσωπα εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ αντί του 22% που ίσχυε.
 • Θεσπίσαμε επέκταση της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και για το 2022, μέτρο που έχει ως άμεσα ωφελούμενους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους αγρότες.
 • Μειώσαμε τον συντελεστή φόρου για τα μερίσματα από το 10% στο 5%.
 • Προχωρήσαμε στην παράταση της ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στον καφέ και στα εισιτήρια των κινηματογράφων μέχρι τον Ιούνιο του 2022.
 • Παράλληλα, θεσπίσαμε τη μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% και μάλιστα σε μόνιμη βάση.
 • Προχωρήσαμε σε μέτρα στήριξης για τους αγρότες, καθιερώνοντας από την 1η Ιανουαρίου 2022 μηδενικό συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία.
 • Ουσιαστικό μέτρο ελάφρυνσης για τον αγροτικό κόσμο, είναι και το μέτρο της παράτασης της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και για τους αλιείς της παράκτιας αλιείας.
 • Αυξήσαμε από την 01/10/2021 το αφορολόγητο όριο για τις δωρεές και τις γονικές παροχές στις 800.000 ευρώ.
 • Θεσπίσαμε την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια, και συγκεκριμένα έως το τέλος του 2022, στις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά.
 • Προχωρήσαμε επίσης στη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση φυσικών προσώπων με διεθνή δραστηριότητα.
 • Παράλληλα στοχεύσαμε στον επαναπατρισμό των Ελλήνων και ιδιαίτερα των Ελλήνων της νέας γενιάς που έφυγαν στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης.

Με γνώμονα την απλοποίηση των διαδικασιών και τον εκσυγχρονισμό της Φορολογικής Διοίκησης, προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις που δημιουργούν οφέλη τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις.

Αναφέρω χαρακτηριστικά:

1ον) Τη δημιουργία της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών η οποία είναι πλήρως ψηφιοποιημένη.

2ον) Την αυτοματοποίηση των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ.

3ον)  Την παροχή δυνατότητας στους πολίτες να θέτουν σε ακινησία τα οχήματά τους, καθώς και να κάνουν άρση της ακινησίας αυτής, ηλεκτρονικά.

Αποδείξαμε ότι εκτός από την πολιτική της υπερφορολόγησης, του παραλογισμού των 29 φόρων που είχε επιβάλλει η προηγούμενη κυβέρνηση, υπάρχει και η πολιτική της μείωσης των φόρων.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδειξε και θα συνεχίσει να αποδεικνύει ότι η φορολογική πολιτική μπορεί και οφείλει να έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Απέδειξε και αποδεικνύει ότι ήταν και θα παραμείνει δίπλα στον πολίτη.

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Το 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, επιβεβαιώνει την θέληση και την αποφασιστικότητα μας να προχωρήσουμε μπροστά.

Με τον Πρωθυπουργό μας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με όλους τους Έλληνες, χωρίς αποκλεισμούς.

Ανοίγοντας νέους δρόμους σε μία νέα Ελλάδα.

Μια σύγχρονη χώρα, φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Όλοι μαζί, χτίζουμε ένα καλύτερο αύριο.