Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023»

 

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

 

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εδώ και τρία χρόνια προχωρά σε ουσιαστικές θεσμικές παρεμβάσεις, υλοποιώντας με συνέπεια την προεκλογική της δέσμευση για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και στοχεύοντας παράλληλα στην ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας.

Από την αρχή της διακυβέρνησης της χώρας, προχωράμε σε διαρκείς μειώσεις φόρων, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η φορολογική πολιτική μπορεί να έχει και αναπτυξιακή διάσταση, γεγονός που αποτυπώνεται σχεδόν σε όλους τους βασικούς δείκτες του προϋπολογισμού του 2023.

Του πρώτου προϋπολογισμού εδώ και 12 χρόνια που καταρτίζεται εκτός των στενών ορίων της ενισχυμένης εποπτείας από τους θεσμούς.

Το γεγονός αυτό προέρχεται τόσο από τη συνετή δημοσιονομική διαχείριση των τριών προηγούμενων ετών όσο και από την νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία.

Η πολιτική μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων που ακολουθούμε με συνέπεια και συνέχεια δικαιώνεται πλήρως, καθώς στον προϋπολογισμό του 2023 καταγράφεται αύξηση των φορολογικών εσόδων, η οποία όμως δεν προκύπτει από την επιβολή νέων ή την αύξηση υφιστάμενων φόρων αλλά από την αναπτυξιακή διαδικασία στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία.

Προέρχεται από την προβλεπόμενη μεγέθυνση της οικονομίας, όπως αυτή απεικονίζεται στις μακροοικονομικές προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Μιλώντας με νούμερα, τα έσοδα από φόρους το 2023 αναμένεται να ανέλθουν σε 56,748 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,3% έναντι του 2022.

Τα έσοδα από φόρους για τη χρονιά που κλείνει, εκτιμώνται στα 54,915 δις ευρώ αυξημένα κατά 4,86 δις ευρώ ή 9,7% έναντι του στόχου για τον προϋπολογισμό του 2022.

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον όμως ότι η θετική μεταβολή των φορολογικών εσόδων προέρχεται, από:

–              τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφει η ελληνική οικονομία,

 

–              τη σημαντική αύξηση των τουριστικών εισπράξεων,

 

–              τη σημαντική αύξηση των μισθών, γεγονός που επηρεάζει κυρίως τα έσοδα από τους άμεσους φόρους (φόροι εισοδήματος) και

 

–              τις πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετωπίζει και η χώρα μας, λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

 

Σημαντικό μέρος της αύξησης των φορολογικών εσόδων για το 2022 προέρχεται κατά:

 

–              813 εκατ. ευρώ από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο οποίος δεν έχει να κάνει με τον πληθωρισμό, καθώς αφορά τα προηγούμενα χρόνια ή τους μισθούς, και εν μέρει βοηθήθηκε από τον κατώτατο μισθό, που εμείς αυξήσαμε,

 

–              828 εκατ. ευρώ, αφορά αύξηση από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων,

 

–              390 εκατ. ευρώ από ειδικούς φόρους κατανάλωσης, στους οποίους επιδρά αρνητικά ο πληθωρισμός, καθώς μειώνει την αγοραστική δύναμη και τον όγκο των πωλήσεων,

 

–              4,1 δις ευρώ από ΦΠΑ.

 

Από αυτά 1,3 δις ευρώ προέρχεται από την αύξηση της πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης, δηλαδή αυτής πάνω από τον πληθωρισμό.

Και 1,5 δις ευρώ από την επίδραση του πληθωρισμού. Ακόμη, υπάρχει 1,3 δισ. ευρώ από τον τουρισμό.

 

Η αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, σε αυτό το διαρκώς απρόβλεπτο διεθνές περιβάλλον, αποδεικνύεται περίτρανα και από την 10η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες σχετικά με το έλλειμμα ΦΠΑ, το λεγόμενο «κενό» ΦΠΑ, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

 

Με βάση την έκθεση αυτή, η Ελλάδα είναι η χώρα με την 4η μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020, περιορίζοντας σημαντικά τις απώλειες εσόδων της, κυρίως λόγω φοροδιαφυγής.

 

Ειδικότερα η Ελλάδα παρουσιάζει μείωση στο έλλειμμα ΦΠΑ από το 23,4% το 2019 στο 19,7% το 2020, δηλαδή έχουμε μείωση που ανέρχεται σε 3,7 ποσοστιαίες μονάδες.

 

Παράλληλα επισημαίνεται ότι το έλλειμμα ΦΠΑ για την Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται με υψηλότερους ρυθμούς, της τάξεως των 5,7 ποσοστιαίων μονάδων καθώς το 2021 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 14% από το 19,7% του 2020, κυρίως λόγω αύξησης της συμμόρφωσης.

 

Είναι ξεκάθαρο ότι η σημαντικότατη αυτή μείωση προέρχεται από την ουσιαστική αύξηση της συμμόρφωσης, λόγω της εντατικοποίησης των μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

 

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

 

Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν και να συγκρίνουν.

 

Να συγκρίνουν τους 29 φόρους που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τις πολλαπλές μειώσεις φόρων στις οποίες έχει προχωρήσει από την πρώτη μέρα και συνεχίζει να προχωρά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Η πολιτική της υπερφορολόγησης που συνειδητά ακολούθησε η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν οδήγησε πουθενά.

Μιλώντας με στοιχεία, ο προϋπολογισμός του 2023 περιλαμβάνει τις εξής φορο-ελαφρύνσεις:

 

1ον) Τη μόνιμη κατάργηση της καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μέτρο το οποίο έχει ως ωφελούμενους 3 εκατομμύρια φορολογούμενους, μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, συνταξιούχους, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες, δηλαδή όλα τα φυσικά πρόσωπα, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία.

 

2ον) Τη μονιμοποίηση από την 01/01/2023 της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.

3ον) Την παράταση για άλλα 2 έτη, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2024, της αναστολής του ΦΠΑ στα ακίνητα, ένα από τα βασικά φορολογικά μέτρα που λάβαμε ως Κυβέρνηση από την αρχή της θητείας μας για την τόνωση της αγοράς ακινήτων.

 

4ον) Την παράταση για ένα ακόμη εξάμηνο και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2023 της ισχύος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στις μεταφορές προσώπων, στον καφέ, στην εστίαση, στα μη αλκοολούχα ποτά, στο τουριστικό πακέτο, στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήρια και στις σχολές χορού που δεν απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.

Ειδικότερα, για τα εισιτήρια των κινηματογράφων, θα ισχύσει υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6% από την 1η Ιανουαρίου του 2023 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023.

 

Παράλληλα έχει προβλεφθεί η παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023 της ισχύος του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία.

 

Επιπρόσθετα σας υπενθυμίζω για άλλη μία φορά τις πολλαπλές μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων στις οποίες έχει προχωρήσει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παράλληλα, σχεδιάσαμε και θέσαμε σε εφαρμογή φορολογικά κίνητρα για την διευκόλυνση και ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας, τα οποία αναμένεται να ενισχύσουν την επένδυση σε προϊόντα και υπηρεσίες που στοχεύουν στην πράσινη ανάπτυξη, στοχεύοντας σε υψηλότερη αποδοτικότητα των πόρων, στην κυκλική οικονομία και στην ενίσχυση των συνολικών δράσεων για το κλίμα.

 

Στα κίνητρα αυτά περιλαμβάνεται            το νέο πλαίσιο αναπτυξιακών κινήτρων για τις επιχειρήσεις μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών, με βάση το νόμο 4935 του 2022, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται για πρώτη φορά και γενναία φορολογικά κίνητρα για την ισχυροποίηση της αγροτικής οικονομίας. Ειδικότερα, καθιερώθηκε για πρώτη φορά απαλλαγή από την καταβολή του φόρου εισοδήματος κατά 50% από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

 

Το φορολογικό αυτό κίνητρο που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2022, στοχεύει στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, και αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, είτε αυτοί δραστηριοποιούνται μεμονωμένα εφόσον συνάπτουν έγγραφη σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας είτε είναι μέλη συλλογικών αγροτικών σχημάτων.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

 

Στοχεύουμε παράλληλα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ψηφιακής οικονομίας και με γνώμονα την απλοποίηση των διαδικασιών και τον εκσυγχρονισμό της Φορολογικής Διοίκησης, προχωράμε σε παρεμβάσεις με ουσιαστικά οφέλη τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις.

 

Αναφέρω χαρακτηριστικά:

 

1ον) Τη λειτουργία της Επιτροπής εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών η οποία συστάθηκε με τον ν. 4714/2020 και είναι πλήρως ψηφιοποιημένη.

 

Μέσα από ευέλικτες και ψηφιοποιημένες διαδικασίες προχωρά με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο στην επίλυση εκκρεμών δικαστικών φορολογικών υποθέσεων, που παρέμεναν εκκρεμείς για χρόνια, με αμοιβαίο όφελος τόσο για τους  φορολογούμενους όσο και για τα δημόσια έσοδα.

 

Ο Έλληνας φορολογούμενος υποβάλλει το αίτημα του αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά και για πρώτη φορά χωρίς να έρχεται σε καμία δια ζώσης επαφή, βλέπει την υπόθεσή του να επιλύεται μέσα στις προθεσμίες, που έχουν οριστεί από το νόμο.

 

Μάλιστα πρόσφατα δόθηκε παράταση ώστε οι αιτήσεις εξώδικης επίλυσης να υποβάλλονται εκ νέου αποκλειστικά ηλεκτρονικά  μέχρι και  την 30η Δεκεμβρίου 2022 και το αίτημα μπορεί να αφορά μόνο σε υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν συζητηθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων έως και τις 29 Ιουλίου 2022.

 

2ον) Την αυτοματοποίηση των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ.

 

Ήδη από τον Ιούλιο του 2021 που άρχισε να υλοποιείται η διαδικασία αυτή, έως τις 30 Νοεμβρίου του 2022, το συνολικό ποσό ΦΠΑ που επιστράφηκε άμεσα απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς 56.545 επιχειρήσεων ανήλθε σε 2,92 δις ευρώ.

 

3ον) Την ηλεκτρονική διαβίβαση παραστατικών, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myDATA και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ, παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού, προόδου, διαφάνειας και στήριξης των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.

 

4ον) Τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με κάρτες στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κατάταξη σχετικά με το μέσο ετήσιο ποσό συναλλαγών με κάρτες ανά κάτοικο, βελτιώθηκε κατά 6 θέσεις  και συγκεκριμένα από την 25η θέση το 2014 στην 19η θέση το 2021.

Επίσης, στα πλαίσια ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα υπάρχει για πρώτη φορά η ψηφιακή εφαρμογή για την υποβολή των δεδομένων των συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας, στα πλαίσια της χορήγησης απαλλαγής από την καταβολή του φόρου εισοδήματος κατά 50% από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Και η πορεία αυτή συνεχίζεται, με τις διαρκώς διευρυνόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται από τη φορολογική διοίκηση με στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των Ελλήνων πολιτών.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών αναγνωρίζει ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που διαχειρίζεται πρωτόγνωρες κρίσεις, στηρίζει έμπρακτα τους πολίτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενισχύοντας παράλληλα την υγιή επιχειρηματικότητα και την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Γιατί οι πολίτες ξέρουν πλέον. Αποστρέφονται την οξύτητα, το λαϊκισμό, τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Η αύξηση των συντάξεων για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η οικονομική στήριξη για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, η οικονομική στήριξη την περίοδο της πανδημίας, οι πολλαπλές μειώσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων, η νέα, τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελούν πολιτικές που έχουν τη σφραγίδα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο προϋπολογισμός του 2023 αποτυπώνει έμπρακτα την νέα τροχιά στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία.

Η χώρα έχει ανάγκη την πολιτική σταθερότητα που διασφαλίζεται μόνο από μία ισχυρή και συγκροτημένη διακυβέρνηση, αυτή που κάνουμε πράξη από την πρώτη μέρα της θητείας μας.