Η Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης και της σταθερότητας

«Η σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο. Η διακυβέρνηση της χώρας για δεύτερη συνεχόμενη τετραετία χαρακτηρίζεται από μία μεθοδική, μία συγκροτημένη οικονομική και φορολογική πολιτική που αποδίδει αποτελέσματα», τόνισε ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και βουλευτής Ημαθίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2024.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, ο κ. Βεσυρόπουλος επισήμανε ότι πέρα από την αναπτυξιακή στόχευση που έχει, συνδέεται με μέτρα και παρεμβάσεις που οδηγούν στην αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, κάνοντας ειδική μνεία στην αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, στην άρση του «παγώματος» των τριετιών στους μισθωτούς, στην αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, στην αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, στην εκ νέου αύξηση των συντάξεων και στην επέκταση του επιδόματος μητρότητας για αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Τόνισε ότι σταθερά από το 2020, κάθε προϋπολογισμός που καταθέτει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβάνει και μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων. Το ίδιο σαφώς και ισχύει και για το 2024 με συγκεκριμένα μέτρα, όπως: – η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ στους φορολογούμενους με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα, – η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, – η μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, – η μόνιμη καθιέρωση μειωμένου συντελεστή στις μεταφορές, στα γυμναστήρια και σχολές χορού, στους κινηματογράφους και σε μία σειρά αγαθών σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία – η επέκταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ και για το πρώτο εξάμηνο του 2024 στον καφέ και τα ταξί και – η αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα.

Μιλώντας για τα μεγέθη και την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Βεσυρόπουλος σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα αφού η χώρα αναμένεται για το 2023 να πετύχει τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με το σύνολο της Ευρωζώνης (2,4% έναντι 0,6%) και παράλληλα έχουμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων. Ο βουλευτής Ημαθίας αναφέρθηκε και στη δραστική μείωση της ανεργίας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παρέλαβε το δείκτη της ανεργίας στο 17,4% τον Ιούλιο του 2019, το 2023 ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 11,2% ενώ το 2024 αναμένεται να καταγράψει νέα μείωση και να κυμανθεί στο 10,6% βάσει της μεθοδολογίας της έρευνας εργατικού δυναμικού και στο 9,3% βάσει των εθνικών λογαριασμών.

«Μέσα σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας, ασύμμετρων απειλών και κινδύνων, η χώρα έχει αποδεδειγμένα σταθερό τιμόνι. Παρά τις όποιες προκλήσεις και δυσχέρειες που προκύπτουν, συνεχίζει να πορεύεται στο δρόμο της ανάπτυξης, της ασφάλειας και της σταθερότητας. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανανεώνει και ενισχύει καθημερινά της σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Συνεχίζει να εργάζεται μεθοδικά και συστηματικά, να παράγει ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα, να βελτιώνει διαρκώς το κλίμα αλλά και τις συνθήκες στο πεδίο της οικονομίας, που είναι καθοριστικό για την περαιτέρω ισχυροποίηση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας» επισήμανε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Βεσυρόπουλος.