Εμβληματική μεταρρύθμιση η θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωρά σε μία εμβληματική μεταρρύθμιση, με τη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου. Η χώρα μας θα συμβαδίζει πλέον με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες ισχύει εδώ και καιρό η επιστολική ψήφος. Διευκολύνονται διάφορες κατηγορίες εκλογέων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος ενώ παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, χωρίς περιορισμούς. Με την τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών προτείνεται μάλιστα, η επέκταση του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου, για τους εκλογείς που βρίσκονται εκτός Ελλάδας, και στις εθνικές εκλογές ως φυσική συνέπεια, ως ένα καθολικό αίτημα που στηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών» τόνισε ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και βουλευτής Ημαθίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο.

Ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε επίσης ότι η επιστολική ψήφος υπηρετεί την αρχή της καθολικότητας και είναι συμβατή με το Σύνταγμα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η θεσμοθέτησή της θέτει κάθε βουλευτή ενώπιον μίας ιστορικής ευθύνης. Ο κ. Βεσυρόπουλος υπενθύμισε επίσης ότι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε στη Βουλή και η διάταξη για την ψήφο των αποδήμων, για την οποία υπήρξαν αιτήματα ώστε να διευρυνθεί και να διευκολυνθούν όλοι οι έχοντες δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές, προκειμένου να ασκήσουν αυτό το ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα. Διακηρυγμένος στόχος αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, είναι η αύξηση της συμμετοχής των εκλογέων στην υπέρτατη δημοκρατική διαδικασία των εκλογών, μέσα από την οποία επιτυγχάνεται και η εμβάθυνση της δημοκρατίας.

Με το νομοσχέδιο επιτυγχάνονται παράλληλα κι άλλα σημαντικά βήματα προόδου, όπως ο εκσυγχρονισμός του τρόπου εκλογής των Ευρωβουλευτών και το ουσιαστικό ξεκαθάρισμα των εκλογικών καταλόγων. Η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων υλοποιείται μέσα από μια πρωτοποριακή διαδικασία διαγραφής όσων έχουν αποβιώσει και ο θάνατός τους δεν δηλώθηκε στις αρμόδιες εγχώριες υπηρεσίες. Και αυτό θα επιτευχθεί με τη χρήση των διαθέσιμων μητρώων του Δημοσίου. «Το σύνολο των θεσμικών παρεμβάσεων που εισάγονται με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενισχύει ακόμη περισσότερο τη δημοκρατία μας, καθώς αποτελεί ένα ουσιαστικό άνοιγμα προς τον απανταχού Ελληνισμό και διευκολύνει πολλούς συμπολίτες μας να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα. Για αυτό και είναι κομβικής σημασίας να υπερψηφιστεί από όλους μας» τόνισε ο κ. Βεσυρόπουλος ολοκληρώνοντας την ομιλία του.